Generic filters
Exact matches only

Zdrava hrana ili ne?- Nova bolest današnjice

Osoba koja pati od ortoreksije je opsednuta sa definisanjem i održavanjem savršene ishrane, pre nego idealne težine.

00

Takva osoba će biti fokusirana na to da jede hranu koja joj daje osećaj da je zdrava i čista. Ona će i izbegavati brojnu hranu, kao što je ona napravljena sa: veštačkim bojama i ukusima, pesticidima ili genetski modifikovana hrana, hrana sa mašću, šećerom i solju, hrana životinjskog porekla ili mlečni proizvodi, kao i svi ostali sastojci koji se smatraju nezdravim.

Promene u ponašanju kod onih koji su razvili ortoreksiju uključuju:

 • opsesivnu brigu o vezi između određene vrste hrane i zdravstvenih problema kao što su astma, digestivni problemi, loše raspoloženje, anksioznost ili alergije;
 • izbegavanje hrane zbog alergija na hranu, bez prvobitnog konsultovanja sa lekarom;
 • znatno povećanje upotrebe suplemenata, biljnih lekova i probiotika;
 • drastično smanjenje u savetima za prihvatljiv izbor hrane, tako da onaj koji pati od ovog oboljenja može nekada jesti samo 10 namirnica;
 • iracionalnu brigu u vezi sa tehnikama za pripremu hrane, naročito pranje hrane ili sterilizacija pribora.

Slično kao kod žena koje pate od bulimije ili anoreksije, i ženi sa ortoreksijom njena opsesija hranom može da počne da koči njene svakodnevne aktivnosti. Njena stroga pravila i uverenja u vezi sa hranom mogu da dovedu do toga da postane društveno izolovana i to bi rezultovalo anksioznošću i napadima panike u ekstremnim slučajevima.

Emocionalni simptomi koji se pogoršavaju mogu da izazovu bolest koja može da se proširi na ozbiljan poremećaj u jelu:

 • osećaj krivice kada se osoba ne pridržava striktno planirane ishrane;
 • sve više vremena koje se provodi na razmišljanje o hrani;
 • regularno planiranje obroka za idući dan;
 • osećaj satisfakcije, ponosa i ispunjenja zbog zdrave ishrane;
 • kritičko rzmišljanje o drugima koji ne prate isti režim ishrane;
 • strah da se osoba neće pridržavati tačne isharne, ukoliko ne jede kod kuće;
 • udaljavanje od prijatelja i porodice koji ne dele iste stavove o ishrani;
 • izbegavanje hrane koju su drugi priremili ili kupili;
 • depresija, promene u raspoloženju ili anksioznost.

Simptomi ortoreksije su ozbiljni, hronični i mnogo su više od životnog stila. Opsesija zdravom hranom može toliko da uznapreduje, da može da utiče na druge aktivnosti i interesovanja, kvari veze i čak i postaje fizički opasna. Kada se ovo desi, ortoreksija postaje pravi poremećaj ishrane kao što su anoreksija ili bulimija. Jedan od efekata želje da se jede samo zdrava hrana jeste to što daje osećaj osobi da je superiorna u odnosu na druge.

Ovo može stvoriti loše odnose sa porodicom i prijateljima, i odnos će postati manje bitan od toga da se prate šabloni u ishrani.
Održavanje opsesije da se jede zdravo može izazvati i restrikciju, to jest umanjenje kalorija, samo zbog toga što se dostupna hrana ne smatra dovoljno dobro. Osoba sa ortoreksijom može da izgubi toliko kilograma da njen indeks telesne mase bude jednak nekome sa anoreksijom (ispod 18,5). Ukoliko su restrikcije u ishrani toliko drastične, može doći do pothranjenosti.

U retkim slučajevima, naročito kod onih žena kod kojih nisu zvanično ustanovljeni dodatni simptomi i poremećaji, ortoreksija može dovesti do ozbiljne pothranjenosti i gubitka telesne mase, koji mogu da izazovu srčana oboljenja, ili čak i smrt.

Ono što bi svako trebalo da zna jeste da je ortoreksija izuzetno opasan poremećaj, naročito ukoliko je praćen dodatnim psihijatrijskim ili poremećajima zavisnosti, kao i gubitkom kilograma ili dijetetskim disbalansom. Kao i anoreksija i bulimija, a i drugi poremećaji u ishrani, ortoreksija je medicinsko oboljenje koje može da rezultuje brojnim neizlečivim zdravstvenim komplikacijama.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...