Zbog ovih namirnica vaši zubi nisu beli

Ovim tekstom predstavljamo vam spisak namirnica zbog kojih vam zubi nisu biserno beli.

 

Kafa

Ne postoji tamniji napitak od kafe i upravo njegova jaka boja uništava blistav osmeh. Kafa sadrži tanin i zato je vrlo važno da operete zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

Čaj

Tokom istorije, čajevi su se koristili za bojenje tkanina, a identičan uticaj imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.

Cvekla

Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih minerala i vitamina idealan je deo svakodnevne ishrane. Međutim njena snažna boja ostaje tokom sečenja na vašim prstima, a nakon konzumacije i na vašim zubima.

4. Bobičasto voće

Iako ga mnogi od nas obožavaju, bobičasto voće poput ribizli, malina, borovnica i kupina zube može da učini žutim.

5. Kari

Začin koji potiče iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu, pa ga zbog toga mnogi koriste u svakodnevnoj ishrani, kako bi obogatili svoje jelo. Ipak njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih posle jela treba oprati.

6. Vino

Crno vino svojim pigmentom zube čini žućim. Sličan efekat ima i belo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast ukus, a koji uzrokuje žute fleke na zubima.

7. Soja sos

Glavni razlog je što većina kupljenih soja sosova nije dobijena prirodnom fermentacijom, već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja ima štetno dejstvo na zubnu gleđ.

8. Balzamiko sirće

Popularni dresing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i braon boje.

9. Gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji su često razlog pojave karijersa. Takvi napici, posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno da postanu žuti.

10. Sos od paradajza

Ukusan i nekima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmeha. Razlog se ne krije u crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

Napomena

Pažljivo birajte namirnice koje jedete i zubi će biti blistavi i zdravi.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...