Zbog čega se stalno osećamo umorno

Sigurno vam se nekoliko puta dogodilo da ste odjednom osetili veliku količinu umora, a niste znali zašto. Ako se neprekidno osećate umorno možda je vreme da posetite lekara i otkrijete kakvu vam poruku šalje vaše telo. Zbog čega se stalno osećamo umorno?
umor

Kao jedan od razloga zašto neprekidno osećate umor može biti manje ili više željeza. Poznato je kako manjak željeza dovodi do osećaja iscrpljenosti i umora popraćeno neprekidnom glavoboljom. Ali jeste li znali da i povišena količina željeza može imati isti učinak?

Telo da bi se rešilo viška željeza počinje koristiti vitamine i minerale te preostale izvore energije ostavljajući tako malo prostora za normalan rad organizma. Rešenje za ovaj problem dolazi u obliku namirnica kao što su maunarke, crveno meso, cvekla, jetrica i orašastti plodovi.

Spomenute namirnice u sebi imaju puno željeza, a kako bi bili sigurni da nećete preterati s količinom, bilo bi najbolje otići kod lekara i izvaditi krv. Tako ćete najbolje znati koliko željeza imate i jeste li u kategoriji onih koji imaju premalo ili previše željeza.
Vitamin B12 jedan je od važnijih vitamina koje morate neprekidno unositi u organizam. Njegova uloga je da proizvodi crvena krvna zrnca, a osim toga odgovoran je za normalan rad neurona. Nedostatak spomenutog vitamina može dovesti do umora i malaksalosti. Vitamin B12 možete naći u namirnicama životinjskog porekla.

Svaki završetak radnog dana kao rezultat daje nakupljenu količinu stresa koju nekako treba izbaciti iz organizma. Najgore što možete učiniti je odmah leći pred televizor, a umor će se sve više povećavati. Najbolje bi bilo izdvojiti malo vremena i prošetati po naselju.

Jeste li znali da neodstatak tečnosti u telu može izazvati glavobolje? Prema provedenim istraživanjima došlo se do saznanja kako osim glavobolje nedostatak tečnosti dolazi od umora i promene raspoloženja. Pite što više tečnosti.

Sledite uputstva koja su navedena i osećajte se bolje. Važno je znati prepoznati znakove koje vam organizam šalje i reagovati na vreme. Sve ono što možete rešiti sami, učinite to, a za sve ono za što vam je potrebna pomoć lekara, znate šta ćete učiniti.

 

 

 

Komentari
Loading...