Generic filters
Exact matches only

Zbog čega je pivo dobro za zdravlje? (VIDEO)

0

Pivo:Sadržaj proteina i vitamina B u pivu je veći od onog u vinu. Zbog toga ćete pivom uneti više proteina nego ako popijete čašu vina.

Evo još jedne zanimljivosti koja će obradovati pivopije.

Iako protivnici alkohola uglavnom imaju pravo kada se zalažu za svoju osnovnu teoriju, ovoga puta, kad je pivo u pitanju, moraju bar malo da ustuknu.

 

Pivo se sastoji od četiri osnovna sastojka

  1. voda
  2. ječmen
  3. hmelj
  4. kvasac

Rezultat koji ovi sastojci zajedno daju je alkohol i CO2.

Iako je pivo dobar izvor B vitamina , alkohol u njemu uglavnom utiče na te blagodeti.

Zbog toga stručnjaci naglašavaju da pivo u umerenim količinama povoljno deluje na zdravlje i pospešuje zdravo starenje.

Inače, B vitamini imaju brojna pozitivna svojstva u očuvanju zdravlja, od stvaranja energije, normalne funkcije nervnog sistema, regulacije hormona, mentalnog zdravlja, pa sve do zdravlja srca i imunološkog sistema.

Pivo sadrži od 95 do 360 kalorija u 350 mililitara , a prosečna flaša piva približno 150 kalorija. Čaša vina od 150 mililitar sadrži 120 kalorija. Zbog toga je svetlo pivo ipak bolji izbor od vina, piše CNN.

Jedno do dva piva dnevno dobro je i za kosti. Pivo sadrži silicijum koji je dostupan u vrlo malo prehrambenih proizvoda, a povezan je sa čvrstoćom i zdravljem kostiju.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje muškarcima da konzumiraju dva piva dnevno, a ženama jedno. Više od toga ima štetne efekte po zdravlje.


Naučnici iz Nemačkog centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži moćne molekule koje štite ljude od opake bolesti – rak dojke i rak prostate.

Ksanthohumol, supstanca pronađena u hmelju, blokira pojačano dejstvo dva hormona – testosteron i estrogen te pomaže pri blokadi proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.

Iako su naučnici do sada znali da spomenuta supstanca pomaže pri blokadi estrogena, po prvi put su otkrili da ista inhibira i muške polne hormone.

“Istraživanje je još u ranoj fazi, ali se nadamo da ćemo kroz testove dokazati da xanthohumol usporava razvoj raka prostate“, rekla je Clarissa Gerhauser iz Centra u Hajdelbergu.

Ako se delovanje ksanthohumola pokaže korisnim, on bi se mogao prodavati kao lek protiv raka.

Zato, ako planirate da se od raka štitite pivom, bilo bi dobro da konzumirate ona piva koja su bogatija ovom supstancom.

Hmelj pivu daje gorčinu, pa tako gorka piva sadrže više xanthohumola od lagera.

 

 

Foto Pixabay
Komentari
Loading...