Generic filters
Exact matches only

ZAUVEK UNIŠTEN DEO PLUĆA: Evo šta se sve može dogoditi ako progutate žvaku

Budite oprezni.

Koliko puta vam se dogodilo da nešto progutate, a da komadić umesto u želucu završi u dušniku? Kašalj vas tada spašava jer njime to izbacujete. Ali, šta bi se dogodilo da slučajno progutate žvakaću gumu i ona završi u plućima? Ona je lepljiva pa kašalj ponekad ne pomaže.

Kao prvo, stručnjaci su objasnili da hrana skrene “na pogrešan put”. Nakon žvakanja jezik gura hranu dalje prema želucu, ali na tom putu nalaze se jednjak i dušnik. Ako progutate hranu ispravno, sve će završiti u jednjaku i dalje u želucu. Tokom tog procesa, kada jezik pogura hranu dole, dušnik se zatvara. U isto vreme jednjak se otvara. S obzirom na to da se tu konstantno smenjuje disanje i hranjenje, lako može da dođe “nesporazuma”. Stručnjaci kažu da u nekim slučajevima kašalj ne pomaže da se izbaci sve iz dušnika, a tada ne mora nužno da dođe do gušenja, ali lako može da dođe do vrlo ozbiljne upale pluća.

zvaka
Kao i sve što stavimo u usta, i žvakaća guma ponekad može da završi u dušniku. Ali, ako kašljem ne uspete da je izbacite, svakako požurite lekaru pre nego što se pojave poteškoće sa disanjem ili infekcija… Bilo je slučajeva kada je žvakaća guma otišla u pluća i izazvala stanje pod nazivom – atelektaza. To je stanje kada deo pluća ostaje bez vazduha jer su bronhije začepljene pa se taj deo stisne (pluća se na tom delu uvuku u sebe, kolabiraju). To može da bude vrlo ozbiljno jer ometa razmenu kiseonika i ugljen dioksida u telu.

Moj prijatelj je zaspao sa žvakom u ustima koja je na kraju završila u plućima. Nije uspio da je iskašlje jer je lepljiva. Najpre je dobio tešku infekciju pluća, a potom se pojavila atelektaza. Lekari su uspeli da mu žvaku izvade bronhoskopijim (postupak kojim lekar da pregleda disajne puteve pomoću savitljivog instrumenta), ali atelektaza je ostala. Ipak, moj prijatelj je srećan što mu je samo deo pluća uništen, bojao se da će mu stanje biti puno lošije – ispričao je jedan od posetilaca sajta disabled-world.com.

Takođe, ako vam žvaka ne završi u plućima već u probavnom sistemu, morate znati da dobar deo nje nije svariv. To znači da će samo proći kroz creva i izaći napolje. Ali, do problema može da dođe ako progutate nekoliko žvakaćih guma za kratko vreme – pa ta nesvariva “lopta” može da bude prevelika za prolazak kroz creva. Tada dolazi do problema i važno je na vreme otići kod lekara. To se najčešće događa deci.

Srodni članci:

SD

Komentari
Loading...