ZASTRAŠUJUĆA STATISTIKA: Svake godine 9 miliona ljudi doživi prelom zbog osteoporoze

U našoj je prirodi da ignorišemo stvari koje su neprijatne i skloni smo verovanju da ono što ne vidimo i ne osećamo, zapravo i ne postoji.

o

U slučaju osteoporoze, “tihe” bolesti koja na početku ne daje nikakve simptome, ignorisanje problema može se pokazati fatalnim.

Svaka treća žena i svaki peti muškarac starosti preko 50 godina doživi prelom zbog osteoporoze, gde prelom kuka ima najozbiljnije posledice. Nakon preloma kuka jedan od pet pacijenata umre u prvoj godini nakon preloma, a veliki deo njih ostane trajno zavistan od tuđe pomoći.

Prelomi uzrokovani osteoporozom imaju snažan uticaj na kvalitet života obolelog i njegove porodice

Prelomi zbog osteoporoze imaju očigledne fizičke i funkcionalne posledice kao što su ograničeno kretanje i invalidnost, zavisnost od tuđe pomoći i bol. Takođe, značajan je i efekat na psihu i okruženje obolelog: pacijenti su uplašeni i uznemireni, uzdržavaju se od fizičkih aktivnosti i društvenih kontakata.

Pored toga, osteoporoza ima snažan uticaj i na porodične odnose. Žene, na primer, koje su godinama bile stub porodice, sada postaju potpuno zavisne od pomoći drugih. U ovom slučaju doživljavaju sebe kao “teret”, lišene osećanja lične vrednosti i samopoštovanja. Sa druge strane, činjenica da su primorane da budu smeštene u dom razori mnoge porodice.

Prelomi u starijim godinama često označavaju i početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Saznanje da izlečenje ne postoji i da će vremenom biti sve gore može da obeshrabri i baci u očaj čak i najstabilnije pojedince. Stoga jednostavno ne smemo sebi da dozvolimo da ignorišemo problem.

Prevencija je najbolje rešenje

Najbolji način da se spreče prelomi je ojačati kosti i držati osteoporozu pod kontrolom. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, ali to je nemoguće ukoliko nema dovoljno vitamina D3. Stoga je obavezan dodatni unos vitamina D3 koji će povećati apsorpciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje, ali to nije sve.

Vitamin K2 štiti od osteoporoze i preloma

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za sprečavanje osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što je hrskavica zglobova, kvni sudovi, bubrezi i ostala meka tkiva. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju, krvni sudovi skloni pucanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti sprečava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu. Meta analiza iz 2006. godine koja je obuhvatila 13 studija pokazala je da primena vitamina K2 povećava gustinu kostiju i smanjuje prelome kuka za 80 posto, a prelome kičmenog stuba za 60 posto.

Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija za sprečavanje osteoporoze i rizika od preloma kičmenih pršljenova

Ova dva nutrijenta su kao delovi slagalice: imaju sinergistični efekat i postižu maksimalan efekat samo kada se uzimaju zajedno. Klinička istraživanja i iskustva u praksi potvrđuju komplemenatarno dejstvo vitamina K2 I D3, gde je ukupno povećanje koštane gustine veće nego kada se oni uzimaju pojedinačno. Dakle, korišćenjem vitamina K2 i D3, dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv i pravilno se usmerava pomažući da kosti postanu i ostanu čvrste i otporne na prelome.

Osteoporoza je podla bolest: ne daje simptome dok ne bude prekasno. Reagujte na vreme i sačuvajte Vašu samostalnost i kvalitet života.

Drugima se dopalo i ovo:

Izvor:Simptomi.rs

Komentari
Loading...