Zašto vegetarijanstvo nije tako zdravo kao što se misli?

Novo istraživanje donosi sasvim neočekivane rezultate što se tiče vegetarijanske ishrane. Iako se načelno smatra da je ishrana voćem i povrćem uveliko zdravija od one s većim količinama mesa, rezultati istraživanja pokazuju da su vegetarijanci manje zdravi te imaju lošiji kvalitet života u odnosu na one koji jedu meso.

vege

Novo istraživanje pokazalo je povezanost vegetarijanske ishrane s lošijim zdravljem i lošijim kvalitetom života. Istraživanje je takođe pokazao da vegetarijanci češće posećuju lekara nego ljubitelji mesa, te da su skloniji alergijama, obolevanju od karcinoma i mentalnim problemima, piše CBS Atlanta.

Kako navode naučnici, vegetarijanci imaju dvostruko veći rizik od alergija i 50 posto veći rizik od srčanog udara i raka te takođe znatno veću verovatnost da će oboleti od depresije i teskobe.

Istraživanje koje su sproveli naučnici na Medicinskom univerzitetu u Grazu u Austriji otkrilo je da su vegetarijanci u jednom segmentu ipak zdraviji od mesojeda. Brojke pokazuju da su vegetarijanci obično više aktivni, manje piju alkohol, ređe puše te imaju niži indeks telesne mase.

Istraživanje je takođe pokazalo da se na vegetarijanstvo češće odlučuju osobe višeg socioekonomskog statusa. Oni protivureče prethodnim istraživanjima koja su konzumiranje crvenog mesa povezivale s nizom zdravstvenih problema, uključujući karcinom debelog creva.

Komentari
Loading...