Generic filters
Exact matches only

Zašto vam ponekad zuji u ušima?

Medicinski termin za zujanje ili šum u ušima je tinitus. To nije bolest, nego simptom nekih prikrivenih stanja, i može i ne mora biti reverzibilan. Evo nekih krivaca za zujanje u ušima.

zuja

Pre svega, možda samo imate nakupljenog ušnog voska. Kada  se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje. Nemojte ga sami pokušavat uklonit štapićima  za uho (tako vosak samo možete pogurati dublje u uvo) – lekar će višak voska ukloniti na nasigurniji način.

Moguće je da je zujanje povezano sa starosnim gubitkom sluha, a u tom vam slučaju lekar može odrediti da li vam je potreban slušni aparat. Izloženost glasnoj muzici ili buci takođe može pogoršati stanje.

Tinitus može biti čak i uobičajena nuspojava nekih lekova, pa navedite lekaru sve što koristite. Određeni antibiotici, antidepresivi ili lekovi za rak mogu izazvati problem. Čak i aspirin, ako uzmete veće doze, može biti jedan od uzročnika zujanja u ušima.

Ukoliko ako je zujanje uporno, lekar će izdvojiti  ozbiljnije zdravstvene probleme poput poremećaja unutrašnjeg uha, benignih tumora na kranijalnim nervima te visokog krvnog pritiska.

Komentari
Loading...