Zašto trebamo piti baš osam čaša vode dnevno

Znate li za pravilo o osam čaša vode dnevno, da li ste ga do sad primenili? Petogodišnje istraživanje dokazuje da većina odraslih osoba ne pije dovoljno vode.

voda ya pice

Istraživanje  je sprovedeno na više od 15.000 ispitanika kako bi se izmerio unos vode u organizam u jednom danu (uključujući i udio iz hrane i ostalih namirnica). Među odraslim ispitanicima od 20 do 50 godine, 43 posto muškaraca i 41 posto žena nisu uspeli pokriti dnevni unos vode u organizam. Ljudi između 50 i 70 godina poštuju ovo pravilo još manje. Naime, čak 95 posto muškaraca i 71 posto žena ne pije dovoljno vode.

Zašto je voda važna

Nedovoljan unos vode u organizam može uzrokovati ozbiljne probleme. Voda čini 92 posto krvi i cerebrospinalne tečnosti, 98 posto crevnih i želudačnih sokova, sokova žlezde gušterače te sline. Dovoljna količina vode u organizmu smanjuje zadržavanje štetnih materija i toksina u telu, poboljšava funkcije žlezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad.

◦ podmazuje organe i tkiva
◦ reguliše temperaturu
◦ ispire štetne materije i toksine
◦ hidrira kožu
◦ hrani zglobove, kosti i mišiće
◦ prenosi nutrijente do vitalnih organa

Koliko vode je zaista potrebno?

Predloženih osam čaša vode je nešto s čim se autor studije slaže, smatra ukoliko ste sportista ili živite u toplim krajevima s visokim postotkom vlažnosti u vazduhu, potrebno je još više tečnosti. Ne oslanjajte se na vlastiti osećaj žeđi jer stručnjaci navode da se on smanjuje s godinama života, što bi mogao biti jedan od razloga zašto odrasli ne piju dovoljno vode!

Komentari
Loading...