Zašto treba jesti šargarepu?

Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, odlično za zdravlje organizma!

šar

Protivupalna svojstva

Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah ogulite i pojedete šargarepu! Osim protivupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove, a možete je jesti sirovu ili kuvanu – svejedno je.

Štiti od nastanka karcinoma

Istraživanja objavljena u on-line izdanju Archives of Internal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, deluju kao antioksidant, protiveći se spomenutom oštećenju. Šargarepa je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje belih krvnih zrnaca koji  pomažu organizmu u borbi protiv kancerogenih ćelija.

Makularna degeneracija

Reč je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna  istraživanja pokazala su kako konzumiranje povećanih količina beta-karotena snižava verovatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto.

Šargarepom protiv bora

“Obojena” voća i povrća, poput šargarepe, pigment dobijaju od beta-karotena, jakog antioksidanta koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karoten, takođe balansira pH-a vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće, te podstiče regeneraciju ćelija. Rezultat je nežna i glatka koža.

Komentari
Loading...