Zašto su nam često usne ispucale?

Pre svega moramo znati koji su uzroci ispucalih usana te ih pokušati izbegavati.

usne

Zimsko vreme: Tokom sezone vetra i niskih temperatura, ispucale usne su česta pojava, i to sve zbog suvog zraka. Verovali ili ne ovo je najčešći uzrok ovog problema.

Usne bez zaštite: Zaboravljate li zaštiti usne od vetra ili sunca, rezultat će biti ispucale usne. Bilo da je leto ili zima, na njih uvek nanesite zaštitni sloj u obliku kreme ili balzama. U svojoj torbici uvek trebate imati balzam za usne , koji će vam dobro doći u svim prilikama. Usne namažite kada izlazite iz kuće i pre spavanja – tako ćete osigurati osnovnu zaštitu i hidrataciju, a vaše će usne biti mekane .

Ne grizite usne: Prelazite li često jezikom preko usana morate znati da je to trenutno rešenje za suve usne, naime kada ispari slina s njom odlazi i sva vlaga s usana . Navika grickanja može uzrokovati suve i napuknute usne.

Dehidracija: za razliku od kože, usne nemaju žlezde lojnice što im omogućava da jako lako pucaju. Suve ili ispucale usne mogu biti i znak dehidracije, stoga obratite pažnju na to pijete li dovoljno tečnosti  tokom dana.

Vitamini i minerali: I za lepe usne su organizmu potrebni određeni vitamini i minerali koje možete unositi u organizam putem hrane ili dodataka ishrani. Problem ispucalih usana možete rešiti blagim pilingom za usne. To možete učiniti i starom četkicom za zube te ih masirati laganim kružnim pokretima.

Komentari
Loading...