Zašto su masline toliko zdrave?

Ovo su činjenice koje masline izdvajaju od ostalih namirnica

Kardiovaskularne koristi

Kad slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvni sudovi se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što s vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranljive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol.

Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska. Oleinska kiselina u maslinama – kad se apsorbuje u telu i transportuje do naših ćelija – može promeniti signalizaciju na nivou ćelijske membrane, a ove promene na nivou ćelijske membrane rezultiraju smanjenjem krvnog pritiska.

Mršavljenje

Čini se da zamena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, podstiče mršavljenje. Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa se možete lakše rešiti trbušnih masnoća i smanjiti neosetljivost na inzulin.

Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i retko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, tzv. hormona sitosti.

Prevencija raka

Antioksidativna i protivupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni faktori u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protivupalnih hranljivih supstanci, masline mogu sprečiti opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.

Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizuju slobodne radikale u masnom tkivu. Pogotovo u kombinaciji sa stabilnim mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama, vitamin E može poboljšati ćelijske procese.

Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, no ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namena, mogli biste završiti s opekotinama. Za zdravlje kose pomešajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a nakon nekog vremena kosu operite.

Manje alergije

Protivpalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite zato masline u antialergijsku ishranu. Mogu povećati protok krvi i svojim protivpalnim svojstvima pomoći ublažiti učinke bolesti kao što je astma.

Zdravlje probavnog trakta

Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama je povezano s nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranljive materije sprečavaju rak debelog creva neutraliziranjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvoran učinak na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca.

Dobar izvor gvožđa

Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih ćelija da prenose kiseonik po celom telu zavisi o prisutnosti gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonik i možemo osećati hladnoću ili slabost. Gvožđe takođe igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunolog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.

Zdravlje očiju

Jedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...