Zašto se ne može smršati samo vežbanjem

Napokon ste odlučili započeti s vežbanjem jer ipak morate istopiti sve te kilograme koji su se nagomilali. Ali nakon kratkog vremena ste primetili kako je i dalje isto, a kilogrami i ružne nalage i dalje stoje. Zašto se to događa i zašto se ne može smršati samo vežbanjem?

nj

To su zanimljiva pitanja koja su mnogi postavili jer im jednostavno nije bilo jasno u čemu su pogrešili. Preduzeli su sve što su mogli, odrekli se slobodnog vremena i sedenja ispred televizora i umesto toga krenuli u teretanu. Ali da li je učinjeno baš sve?

Potrebno je znati kako nije dovoljno započeti s vežbanjem s tim da se ništa drugo ne menja. Vaše prehrambene navike koje ste dosada imali ne mogu više postojati, s obzirom na to što ste odlučili obogatit život većim brojem aktivnosti.

Hrana koju ste dosada jeli jednostavno nije više primerena novom načinu života kada trošite puno više energije i kada morate unositi puno više proteina. Obrok nakon treninga je obavezan, ali ne bilo kakav.

Vežbanje samo radi mršanja nema smisla pogotovo ako se jede loša hrana. Vaš cilj kada započinjete s vežbanjem ne sme biti samo skidanje kilograma, nego jačanje mišića i zdraviji način života. Mršavljenje je moguće ali ne u tolikoj meri koliko se svaka osoba nadala.

Ako želite izgubit kilograme bilo bi najbolje krenuti s kardio vežbama. Aerobic je ovde najbolje rešenje pošto se njegov program bazira najviše na vežbama pomoću kojih mršate, kao što je step i hai-lo. Prilikom spomenutog načina vežbanja skoro celo vreme se skače i radi na održavanju kondicije.

Zanimljiva su i istraživanja koja su pokazala zašto se ne može smršati samo vežbanjem. Ljudi koji su pokazali pogrešan pristup načinu vežbanja i koji to nisu krenuli raditi iz ljubavi nego zato jer su morali, pokazalo se da sporije napreduju od onih koji su odlučili krenut na aerobic i ples jer ih to veseli.

Komentari
Loading...