Zašto osećate glad čak i nakon prejedanja?

Ako ste ikada bili u situaciji da ste se toliko prejeli, a narednog dana probudili ekstremno gladni, donosimo vam objašnjenje stručnjaka.

724773013558ec2f3d4e8e206017620_v4 big

Dan nakon što ste se prejeli, vaše telo je iscrpljeno. Ta iscrpljenost je posledica toga što je telo čitavu noć radilo kako bi probavljalo višak hrane koju ste uneli, umesto da se opuštalo tokom spavanja.

Za iscrpljenost je poznato da povećava nivo hormona gladi i najčešće želju za ugljenimhidratima jer oni za organizam predstavljaju brzi izvor energije. Stoga je ključno da se opskrbite namirnicama visokog nutritivnog svojstva čim se probudite. Nemojte u potpunosti preskočiti ugljenehidrate, ali ih nemojte ni prekomerno konzumirati.

Kako biste pobedili osjećaj ekstremne gladi, koji zapravo nije stvaran, pijte puno vode i odaberite namirnice bogate kalijumom, kao što su kokosova vodica, avokado i krompir.

Osećaj ekstremne gladi može biti prisutan ako ste preterali s unosom šećera ili masti. Da biste prestali žuditi za šećerom ili mastima  potrebno je oko 3 dana. Stoga preskočite masne i slatke obroke.

Takođe, ako je moguće, celi dan se odmarajte i izdvojite oko 1 sat za vežbanje. Fizička aktivnost može  smanjiti osećaj gladi, a takođe će vam pomoći da ublažite posledice prejedanja.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...