Generic filters
Exact matches only

Zašto nam kosa opada i kako sprečiti njeno opadanje

Najčešći oblik gubitka kose kako kod žena tako i kod muškaraca naziva se telogen effluvium i predstavlja reakciju organizma na stres kojem je telo bilo izloženo, na dejstvo hormona a može biti i posledica uzimanja nekih lekova.

kk 2

Ovaj problem može pogoditi osobe bilo kod životnog doba. Javlja se naglo, nakon nekog stresnog događaja koji deluje kao okidač. Manifestuje se više kao proređivanje kose i njeno stanjivanje nego kao ćelavost u pravom smislu te reči. Problem je prolazan. Vremenom se stanje poboljšava što je i razumljivo budući da je telogen effluvium povezan sa prirodnim ciklusom rasta dlake.

Životni ciklus dlake se sastoji iz tri faze:

  • anagena faza ili faza rasta traje 2-6 godina
  • katagena ili prelazna koja traje dve nedelje
  • telogena faza odnosno faza mirovanja koja traje 3-4 meseca

U svakom trenutku oko 90% naše kose je u fazi rasta. Mesečno kosa poraste oko 1cm. Kako čovek stari kosa menja kvalitet, boju i izgled. Do početka promena u boji i strukturi kose izmeni se u proseku oko 10 ciklusa rasta. Kada se dlaka nađe u telogenoj fazi, vlas ostaje u folikulu sve dok ne bude istisnuta rastom nove vlasi koja je u anagenoj fazi. Stara vlas otpada i zamenjuje je mlada, nova. Obično je samo 10-15% vlasi u telogenoj fazi ali iznenadni stresni događaj može dovesti do toga da mnogo veći procenat vlasi uđe u telogenu fazu, što znači da će nakon tri meseca sve te vlasi i otpasti. Razloga za brigu nema, jer istovremeno počinju da rastu nove pa će vremenom kosa dobiti pređašnju gustinu.

Većina ljudi u nekom životnom periodu doživi period telogen effluviuma bilo zbog bolesti ili nekih drugih stersnih i traumatičnih događaja.

Androgena alopecija je čest oblik gubitka kose i povezan je sa nivoom hormona u organizmu. Ovaj tip alopecije pogađa skoro 50% muškaraca pa je to i najčešći vid ćelavosti muške populacije. Razvija se postepeno sa godinama. Zanimljivo je da se ovaj tip ćelavosti javlja kod skoro istog procenta žena starijih od 40 godina. U osnovi ovog vida ćelavosti je nivo supstance dihidrotestosterona (DHT) koji se i u organizmu muškarca i žene stvara pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze. Kada je nivo ovog enzima povećan raste i nivo DHT-a koji deluje na folikul dlake, kosa postaje sve tanja i na kraju potpuno nestaje. Kod muškaraca se rubna linija kose postepeno povlači ili se na temenu postepeno povećava zona bez kose. Kod žena androgena alopecija uzrokuje proređenost čitave kose a vlasi se najviše gube na vrhu i sa ove strane glave.

Alopecija areata je uobičajeni gubitak kose kod žena i autoimune je prirode. Imuni sistem iz nekog razloga napada folikule dlake koji postaju sve manji, rast kose se drastično usporava i dešava se da mesecima nema znakova mlade, nove kose na vlasištu. Nakon nekog vremena kosa može nastaviti da normalno raste, može se desiti da se rast nastavi samo u pojedinim zonama vlasišta a nije isključena ni mogućnost da kosa više nikada ne izraste. Dobra vest je to što folikuli ostaju živi pa se u nekom trenutku mogu aktivirati a loša, da nije pronađen način njihove aktivacije.

Opadanje kose može nastati i usled prisustva nekog upalnog procesa u organizmu, oboljenja štitaste žlezde, anemije, ginekoloških poremećaja (policistični jajnici), uzimanja lekova (kontraceptivne pilule, lekovi iz grupe beta blokatora kao i oni za razređivanje krvi, protiv depresije, protiv bolova..), neadekvatne ishrane (držanje dijete kao i nedovoljan unos minerala i vitamina), gojaznosti.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...