Generic filters
Exact matches only

Zašto i kako dolazi do raka dojke

Dojka je žlezda koja proizvodi mleko. Mleko se stvara u mlečnim žlezdama i zatim kanalićima se izlučuje kroz bradavicu. Kao i u svim ostalim delovima tela, ćelije u dojci stalno rastu, obnavljaju se i miruju u ciklusima. Period rasta i mirovanja ćelije u svakoj ćeliji je kontrolisano genima koji se nalaze u jezgru ćelije. Možemo reći da je jezgro ćelije „kontrolni centar“ svake ćelije.

rak do

Međutim kada Vaši geni u ćeliji, konkretno dojke, izgube sposobnost kontrole ciklusa rasta i mirovanja ćelije, tada se ćelije počnu obnavljati abnormalnim tokom, što može biti rezultat nastanka promenjenih dakle atipičnih ćelija tj. ćelija koje nazivamo karcinomskim-zloćudnim ćelijama nad kojima naše telo nema kontrolu rasta. Prema znanstvenim istraživanjima naše ćelije koje se neprestano obnavljaju tokom života, mogu se početi obnavljati bez kontrole iz jezgre ćelije i mogu postati zloćudne kada ne bi u našem telu postojali i dodatni mehanizmi koji mogu „popraviti“ grešku u obnavljanju ćelija.

Sada postoji pitanje zašto neki organizam može popraviti grešku u obnavljanju ćelija a neki ne, pa se zbog te greške u kontroli obnavljanja ćelija one postaju zloćudne. Ovo pitanje je jedno od ključnih za rešavanje problema nastanka, kontrole, rasta i umiranja zloćudne ćelije. Danas postoje znanstveno postavljene hipoteze o mogućim uzrocima za nemogućnost ili mogućnost „popravke“ greške u obnavljanju ćelija.

Stoga možemo po današnjim saznanjima zaključiti da je karcinom dojke nekontrolisani rast ćelija u dojci. Rak dojke ukoliko se ne otkrije u ranoj fazi može probiti barijeru žlezdanog tkiva dojke i proširiti se u ostale delove tela. Ukratko, karcinom  može biti uzrokovan genetičkim abnormalnostima ( „greška“ je u genetičkom materijalu koji nasleđujemo i uticajima okoline koji mogu promeniti našu kontrolu u reprodukciji ćelija). Usprkos tome samo 5-10 % karcinoma su nasleđeni od naših predaka (majka, otac dedovi, bake i sl.).

Umesto toga 90% karcinoma dojke su posedica dva najčešća uzroka; proces starenja ćelija i nemogućnosti adekvatne kontrole obnove ćelija i načina života. Ukratko postoji nekoliko mogućnosti koje stoje na raspolaganju svakoj ženi koja može pomoći svom telu da ostane zdravo što duže je to moguće.. Ona može izbalansiranom ishranom, nepušenjem, učenjem kako živeti sa stresom i kako ga minimalizovati u svom životu, zatim vežbanjem i hodanjem tj. fizičkom aktivnošću uticati i ako ima genetsko nasleđe za rak dojke da se on ne pojavi ili ako se pojavi da to bude što kasnije u njenom životu.

 

 

 

Komentari
Loading...