Generic filters
Exact matches only

Zašto je važno da svakodnevno jedete voće i povrće?

Osim što su ukusan deo obroka, voće i povrće imaju zadivljujuću dobru i zdravu stranu.

 

Ljudi koji jedu raznovrsno voće i povrće generalno imaju manje šanse da obole od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara i određenih tipova raka. Voće i povrće nude spektakularnu šarolikost ukusa, teksure i nutritivnih sastojaka.

Evo nekoliko saveta kako da maksimalno povećate zdrav učinak voća i povrća:

Birajte dugine boje

Bogato obojeno voće i povrće sadrži više hranljivih materija u poređenju sa bleđim namirnicama. Tamno lišće spanaća je zdravija alternatva od blede zelene salate. Jasne i jake boje voća i povrća kao što ima paradajz, šargarepa, crveni grejpfrut, mango su odlični izvori beta karotena, oblika vitamina A koji je odličan u prevenciji oboljenja srca.

Obratite pažnju na prerađeno voće i povrće

Mnogi proizvodi prerađeni ili polugotovi imaju velike količine soli i izuzetno malu količinu vlakna. Da biste izbegli ovaj problem, hranu sami pripremajte koliko god možete. Tako ćete imati kontrolu nad onim što jedete.

Smanjite so i nemojte posebno dodavati kada sednete da jedete. Umesto začina kao što je vegeta koristite biljne začine (origano, bosiljak, timijan, đumbir, kim, anis, kari, vlašac, nanu, ruzmarin).

Zapamtite da je sveže najbolje

Sveži proizvodi su najzdraviji u smislu sadržine vitamina i hranljivih materija. Van sezone, zamrznuti proizvodi su prilično dobar drugi izbor. Proizvodi se prvo oberu, operu i trenutno zamrznu na visokim temperaturama, zato oni ne izgube mnogo od hranljivih sastojaka jer nema dodatne pripreme i obrade.

Konzervirano voće i povrće, iako je zdravo, treba da vam bude poslednje na listi namirnica jer se sav vitamin C i B uništi prilikom kuvanja.

Obratite pažnju na pripremu

Najviše zdravih hranljivih sastojaka iz voća i povrća dobićete, ako ih jedete sirove i sveže. Ako ih kuvate, radite to na pari pre nego da kuvate u mnogo vode. Na taj način nećete izgubiti mnogo vitamina u vodi u kojoj se kuvaju namirnice. Ako koristite vodu u kojoj se kuvalo povrće i voće možete uneti dosta od vitamina.

Probajte ova jela da biste povećali unos voća i povrća:

  • Na činiju žitarica sa jogurtom stavite sveže kriške banane ili jagode, borovnice i maline;
  • Izmiksajte sveže voće, jogurt i med kao divnu jutarnju užinu;
  • Dodajte povrće kao što je spanać, pečurke i papriku u omlet;
  • Posle ručka ili užine pojedite komad svežeg voća kao dezert;
  • Zelena salata neka vam bude dodatak večeri. U salatu možete dodati paradajz, papriku ili avokado;
  • Koristite povrće kao nadev za brza jela, kao što je pica.
  • Držite pri ruci suvo voće kao energetsku užinu.

Postoji mnogo načina da se u ishranu dodaju voće i povrće. Počnite dodavanjem svakodnevnim po nekoliko namirnica i neka ovo postane deo vaše rutine, a svakim danom unosite još novih namirnica.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...