Generic filters
Exact matches only

Zašto je sremuš zdrav za naš organizam? VIDEO

Sremuš, također poznat i kao divlji luk, često se ističe kao izuzetno zdrava namirnica koja ima brojne prednosti za naše zdravlje.

Evo nekoliko razloga zašto je sremuš dobar za naš organizam:

Snažan antioksidans

Sremuš sadrži visoke razine antioksidansa koji štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

To može pomoći u prevenciji mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, rak i Alzheimerovu bolest.

Poboljšava probavu

Sremuš sadrži prirodne enzime koji pomažu u probavi hrane.

Također može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i pomoći u sprečavanju probavnih smetnji poput nadutosti i zatvora.

Jača imunološki sastav

Sremuš sadrži alicin, spoj koji ima antimikrobna i antivirusna svojstva, što može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od infekcija.

Smanjuje krvni pritisak

Sremuš sadrži stvari koje pomažu u proširenje krvnih sudova , što može smanjiti krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi

Sremuš može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, što može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom.

Važno je napomenuti da je sremuš poput ostalih biljaka i namirnica samo jedan dio uravnotežene prehrane.

Prije nego što uključite sremuš u svoju prehranu, uvijek se savjetujte sa svojim lekarom, posebno ako uzimate lekove ili imate zdravstvene probleme.

 

Na koji način konzumiramo sremuš?

  1. Sveži sremuš: Sremuš se može jesti svježi, a najčešće se koristi kao začin u raznim jelima. Listovi sremuša imaju intenzivan okus luka i mogu se dodati salatama, umacima, juhama, testeninama i drugim jelima.
  2. Pesto od sremuša: Pesto od sremuša je ukusan i zdrav namaz koji se može koristiti kao sos za testeninu ili kao namaz na hleb. Potrebni sastojci su sremuš, maslinovo ulje, pinjoli, parmezan i sol.
  3. Čaj od sremuša: Čaj od sremuša je odličan način da dobijete sve zdravstvene prednosti sremuša. Listovi sremuša se mogu preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoje nekoliko minuta. Čaj se može zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačem.
  4. Kapsule sremuša: Kapsule sremuša su dostupne u trgovinama zdrave hrane i mogu se uzimati kao dodatak prehrani. Ove kapsule sadrže ekstrakt sremuša i mogu biti korisne za poboljšanje imunološkog sastava i smanjenje razine kolesterola.

 

Važno je napomenuti da se sremuš ne sme prekomerno konzumirati jer može izazvati probavne smetnje i interakcije s nekim lekovima.

Preporučena dnevna doza sremuša je do 10 grama svežih listova ili do 2 grama suhog ekstrakta. Također, uvijek se savjetujte sa svojim lekarom pre nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke prehrani.

Foto Pexels
Komentari
Loading...