Generic filters
Exact matches only

Zašto je pivo najzdravije alkoholno piće?

Već je poznato kako čaša crnog vina uz ručak deluje blagotvorno na organizam, ali prema novom ‘zbrajanju’ korisnih osobina, alkoholno piće koje telu donosi najviše koristi je pivo bogato vitaminima i mineralima. Ukoliko se pije u umerenim količinama, pivo je najzdravije alkoholno piće, navodi se u izveštaju udruženja ljubitelja piva ‘Beer Academy’ koje održava kulturu uživanja u tom alkoholnom napitku.

pivo bar krcma dreamstime com

Prilikom isticanja blagotvornog alkoholnog pića zbog osobine povećavanja dobrog holesterola i snižavanja lošeg, uvek je u prvi plan izbijalo crno vino. Snižavanje pritiska i smanjivanje bubrežnog kamenca takođe su korisne osobine mnogima dragog napitka.

Pivo je bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima te sadrži značajan postotak topljivih vlakana. U odnosu na ostala alkohola pića ima i relativno nisku kaloričnu vrednost koja odgovara broju kalorija koje ima mleko.

Pivo sadrži vitamine koji vam pomažu da zadržite uravnoteženu zdravu ishranu, minerale poput silicijuma koji mogu smanjiti rizik od osteoporoze, te lako apsorbuje antioksidanse’, istakao je predstavnik ‘Beer Academyja’. Svetla piva imaju najvišu vrednost silicijuma, dok ga bezalkoholna i pšenična piva imaju najmanje.

Osim silicijuma, minerali u njemu sadržani poput gvožđa, hroma, bakra i kalijuma mogu biti čvrsti argumenti redovnih pivopija. Posebno je povoljan omer natrijuma i kalijuma, gde je kalijum u prednosti, što je preduslov za pravilnu ravnotežu tečnosti u organizmu i prevenciju povišenog krvnog pritiska.

Pivo može pridoneti i zaštiti od srčanih bolesti zbog vitamina B6 koji sprečava nakupljanje homocisteina u telu za kog se pretpostavlja da povećava opasnost od srčanih bolesti. Ovo piće proizvedeno od slada, žitarica, hmelja i kvasca može poslužiti i kao dopuna dijetama siromašnim mineralnim solima, a verujemo kako njegovo diuretsko delovanje nije potrebno posebno isticati.

Sve navedene pozitivne osobine deluju isključivo prilikom umerenog konzumiranja, odnosno jedne do dve pive dnevno.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Komentari
Loading...