Zašto je opasno kada se dugo sedi?

Sedilački način života udvostručuje rizik od dijabetesa i povezan je s rizicima za bolesti srca.  Neaktivnost je jedan od najvećih ubica odraslih ljudi, tvrdi Svetska zravstvene organizacija.

sedenje

Najstrašnije je to što rezultati istraživanja pokazuju da su učinci isti, čak i kad se osoba koja dugo sedi, u ostatku dana bavi fizičkim aktivnostima.

“Većina ljudi misli da ako vežba svakodnevno, neće imati problema zbog dugog sedenja”, kaže istraživač dr. Ema Wilmot, čiji je tim sa Univerziteta u Leicesteru analizirao 18 istraživanja koje su obuhvatile 800.000 ljudi.

“Međutim, kada dugo sedimo, razmena enzima u našim mišićima može dovesti do opasnog nivoa šećera u krvi. Efekti se dešavaju brzo, a vežbanje ne može potpuno vas zaštiti”.

Dr. Wilmot i njen tim otkrili su da osobe koje dugo sede imaju dva puta veće šanse da dobiju dijabetes ili bolesti srca, od onih koji sede kraće.

Tim Alardis, osteopata i fizioterapeut iz Velike Britanije objašnjava da je telu neprekidno potrebno kretanje.

“Naše kičme su dizajnirane za kretanje. Kolena, kukovi, članci, stopala su takođe pokretljivi zglobovi. Ako sedite po četiri sata u stolici, pet dana u nedelji, a kičma se ne kreće, kolena i kukovi su savijeni, vaše telo postaje ukočeno . Mišići slabe i telo se počinje buniti “, kaže on.

Žene koje nose visoke potpetice i uske suknje na posao u naročitoj su opasnosti. Takve cipele čine da se zdelica naginje napred dok stojimo ili hodamo, što slabi leđne mišiće, dok uske suknje ograničavaju pokrete zglobova.

Kako se možete zaštititi od ovih opasnosti?

Jednostavan način je da nikad ne sedite duže od 30 minuta bez pauze. I poza u kojoj sedite je takođe važna.

Držite leđa pravo, a ramena opustite i zabacite unazad. Zadnjica bi trebao vam se nalazi tačno uz naslon stolice i izbegavajte prekrštanje nogu.

Ako već imate bolove u leđima, ramenima ili kolenima, važno je da budete što više aktivni, kako biste povratili pokretljivost zglobova.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...