Zašto je lubenica važna za zdravlje?

Konzumiranje bilo kakvog voća i povrća  povezano je sa smanjenim rizikom od nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i gojaznosti. Jedna šoljica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljenihidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljenihidrata. Jedna šoljica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% gvožđa i 1% kalcijuma.

lub

Prevencija astme

Rizik od nastanka astme je manji kod osoba koje svakodnevno konzumiraju vitamin C, kog u obilnim količinama možemo pronaći u lubenici.

Regulacija krvnog pritiska

Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje ekstrakta lubenice može pomoći kod regulisanja nivoa krvnog pritiska i smanjenja potrebe za uzimanjem lekova.

Prevencija raka

Lubenica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidacijskih spojeva koji pomažu kod smanjenja nivoa slobodnih radikala. Likopen, jedan od sastojaka lubenice, je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka raka prostate.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od čak 92% vode i važnih elektrolita. Upravo zbog toga je odlična za prevenciju dehidracije.

Ublažavanje bolova u mišićima

Lubenica, kao i sok od lubenice, mogu ublažiti bolove u mišićima i ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja. Naučnici veruju da je za to zaslužna aminokiselina L – citrulin.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...