Zašto je grožđe dobro

Znate li koliko je grožđe zdravo i potrebno svakom čoveku? Radi se o voću koje u sebi ima velik broj vitamina, kalijuma, magnezijuma, gvožđa,fosfora i brojne druge hranjive materije, zbog čega se smatra izuzetno važnim voćem koje bi se trebao nalaziti na meniju svakog čoveka.
Grožđe je poznato kao voće koje ima veliku ulogu u čišćenju organizma od raznih štetnih materija koje čovek unese tokom dužeg vremena. Njegov snažan antioksidativni učinak koji pomaže mnogim ljudima da se osećaju bolje i pritom smanjuje mogućnost da će se razboleti od neke opasne bolesti.

grož

Sprovedena su brojna istraživanja koja su pokazala kako polifenoli koji se nalaze u grožđu deluju povoljno na rad srca. Spomenuti polifenoli koji se nalaze u grožđu i vinu, pomažu i tokom skupljanja i inaktiviranja slobodnih radikala. Crno grožđe sadrži antocijanin, pigment koji deluje kao jak antioksidant.

Unos grožđa je od velike važnosti jer pored svega ostalog pomaže kod poboljšanja protoka krvi, jer pomaže u sprečavanju nakupljanja crvenih krvnih ćelija te smanjuje količinu uništenog tkiva nakon što je osoba doživela srčani udar.
Ako ste ugrupi onih koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom, bilo bi dobro kada bi nakon ručka popili čašu vina koja uveliko može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Resveratrol je još jedan polifenol koji se nalazi u grožđu, a koji se smatra prirodnim antioksidantom koji je od velike važnosti za funkcionisanje celokupnog kardiovaskularnog sistema.

Antioksidanti koji se nalaze u grožđu kao i vitamini A, E i C pomažu u očuvanju vida i pomažu zaštititi pluća od bolesti do kojih dolazi zbog opasne navike pušenja. Grožđe se pokazalo korisnim u raznim tretmanina za lepotu.

Zahvaljujući brojnim vitaminima te antioksidantima, vinoterapijom se uklanjaju izumrle ćelije i podstiče izgradnja novih ćelija. Sve bioaktivne materije koje se nalaze u bobicama koriste se za brojne maske za lice i masaže.

 

Autor: S.Š.

Komentari
Loading...