Zašto bi trebalo da jedete bademe? (VIDEO)

Bademi su orašasti plodovi koji se često koriste u pekarstvu i poslastičarstvu, a mogu se jesti i kao užina ili kao ukras jelima.

Poreklom su iz mediteranskog regiona i obično se uzgajaju u zemljama poput Turske, Grčke i Italije.

Zdravstvene prednosti badema

Bademi su dobar izvor zdravih masti, proteina i raznih vitamina i minerala.

Neke od potencijalnih zdravstvenih prednosti konzumiranja badema uključuju:

Snižavanje nivoa holesterola

Bademi sadrže mononezasićene masti, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola i poboljšati opšte zdravlje srca.

Snižavanje nivoa šećera u krvi

Bademi imaju malo ugljenih hidrata i mnogo proteina i zdravih masti, što može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Promovisanje gubitka težine

Bademi su bogati vlaknima i proteinima, što vam može pomoći da se osećate sito i zadovoljno, što olakšava držanje zdrave ishrane.

Smanjenje rizika od raka

Bademi sadrže antioksidanse i fitokemikalije za koje se pokazalo da imaju protivupalna svojstva, što može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. –

Poboljšanje funkcije mozga

Bademi sadrže visok nivo vitamina E, antioksidansa koji je važan za zdravlje mozga. Važno je napomenuti da je umerena konzumacija badema, kao deo uravnotežene ishrane, ključ za ostvarivanje ovih prednosti.

Bademi su hranljivi

Porcija badema, otprilike četvrtina šoljice ili 23 cela orašasta ploda je bogata mastima koje su zdrave za srce, plus 6 grama biljnih proteina i 4 grama vlakana, pola vaše dnevne vrednosti vitamina E i 20% magnezijuma, i vitamini B grupe B i nešto kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Vitamin E je antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja koja dovode do preranog starenja i bolesti. Pored toga, podržava imunitet, smanjuje upale, promoviše vazodilataciju radi poboljšanja protoka krvi i povezan je sa zaštitom od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest.

Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga, regulisanju raspoloženja, sna, šećera u krvi i krvnog pritiska. Svi hranljivi sastojci koji se nalaze u bademima pomažu u poboljšanju gustine kostiju.

Bademi su bogati antioksidansima

Bademi su vredan izvor antioksidanata, a njihova najveća koncentracija nalazi se u smeđoj koži oraha. U jednoj studiji koju je delimično finansirao Odbor za bademe iz Kalifornije, istraživači su primetili smanjenje biomarkera oksidativnog stresa u krvi za 27% kod muškaraca i žena koji su konzumirali 70 grama badema dnevno tokom jednog meseca.

Oksidativni stres je razlika između proizvodnje opasnih slobodnih radikala i sposobnosti tela da neutrališe njihove negativne efekte. Prema naučnicima, pozitivan rezultat je postignut zahvaljujući antioksidansima iz badema.

Bademi poboljšavaju varenje

I sirovi i pečeni bademi su prebiotici, što znači da se hrane korisnim bakterijama za varenje koje poboljšavaju imunitet i mentalno zdravlje, kao i smanjuju upale. Nedavno je sprovedena studija u kojoj su učenici nasumično dobijali grickalicu od badema ili krekere.

Nakon osam nedelja, studenti koji su konzumirali badem videli su važne promene u sastavu mikrobioma, uključujući smanjenje patogenih bakterija i povećanje bakterijske raznovrsnosti, povezane sa korisnim efektima, uključujući kontrolu težine, funkciju insulina, regulaciju holesterola i smanjenje upale.

Bademi podržavaju zdravlje srca

Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, bademi štite srce. Orašasti plodovi podržavaju ili povećavaju dobar HDL holesterol dok snižavaju loš LDL holesterol.

Bademi i drugi orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju vaskularne funkcije, što znači da pomažu krvnim sudovima da se opuste i smanjuju ukočenost arterija.

U jednoj studiji, ljudi sa visokim holesterolom podeljeni su u dve grupe, stavljeni na dijetu za snižavanje holesterola i nasumično su podelili ili 43 grama badema ili mafine bez oraha sa istim sadržajem kalorija.

Posle dve nedelje, oni koji su jeli orašaste plodove imali su niži nivo LDL-a, dok je HDL ostao nepromenjen, a smanjio se masnoća u struku i kukovima.

Foto pexels
Komentari
Loading...