Generic filters
Exact matches only

Zaštitite se od krpelja i komaraca uz ove savete

Uz lepo vreme i boravak na otvorenom često idu i insekti.

Komarac

Dosadni, uporni, ali ponekad i opasni. Ose, komarci, pauci, krpelji osim što nas nerviraju, prenose i bolesti.

“Kada pričamo o krpeljima na našem području, prisutna je lajmska bolest. Svaki treći, četvrti krelj je zaražen. Kada govorimo o komarcima, najznačajnija je groznica Zapadnog Nila koja nastaje usled prenosa putem uboda zaraženog komarca virusom koji prouzrokuje tu infekciju. Ose i pauci nam obično izazivaju lokalnu reakciju u vidu bola i otoka koja je individualna od osobe do osobe”, objašnjava dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje .

Njihove ubode većina jako dobro zapamti, naročito ako nas zabole.

“Crvenilo i otok na mestu uboda i osećaj svraba na koji se pacijenti žale najčešće su bezazlene promene i najčešće diskretan osećaj svraba koji brzo i prolazi. Teže komplkacije mogu se desiti kod ozbiljnijih pacijenata sa lošijim imunitetom, hematoloških pacijenata i nekim ozbiljnijim bolestima”, naglašava dr Lana Ćirković, dermatolog u Gradskom zavodu za kožne bolesti.

Do kraja maja je registrovano 35 obolelih od lajmske bolesti, što je uobičajena situacija kod nas u ovo doba godine, dodaje epidemiolog.

Šta je prva pomoć kod ovakvih uboda?

“Neka naša preporuka je da pacijenti ne uzimaju bilo šta na svoju ruku, jer neki konvencionalni preparati u suštini deluju više negativno iako su primarno za tu svrhu napravljeni. Tako da hlađenje tog mesta, eventualno antihistaminik može da pomogne”, ističe dermatolog.

Pravila za zaštitu u prirodi, ista su kao i svake godine. Lekari poručuju da budete obazrivi, jer i samo jedan insekt, ako vas pronađe, može da vam iskomplikuje leto.

“I za krpelje, i za komarce najvažanije je da sprečimo ubod tih dosadnih insekata. Kada pričamo o krpeljima, bitno je da boravak u prirodi provedemo tako da izbegavamo neuređene travnate površine i da po povratku u dom dobro istresemo garderobu koju smo nosili i pregledamo celo telo da bismo na vreme uočili krpelja. Najbolja zaštita od komaraca je izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada su najaktivniji, a to je zora i sumrak. Da nosimo duge rukave i nogavice i komotniju odeću, kako on ne bi mogao da nas bocne kroz pripijenu, i da na otkrivene delove tela nanosimo repelente koji će ih odbijati”, savetuje dr Ivana Begović Lazarević.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...