Zaštitite se od alergija na vreme u ove savete

Dok većina ljudi jedva čeka sunce, one koji se bore sa alergijama samo kiša može da obraduje, jer jedino tada mogu da dišu bez problema.

 

Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu.

Alergije najčešće izazivaju polen leske, jove, topole, vrbe, belog jasena i breze. Ovakva reakcija organizma po pravilu nije opasna, ali je veoma neprijatna i nepovoljno utiče na kvalitet života. Alergije su opasne tek ako prerastu u alergijsku astmu.

Polen drveta (od februara do maja), trave (od maja do jula) i zeljastih biljaka (od jula do oktobra) prisutan je više od pola godine.

Zaštitite se od polena

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe tada veš ne bi trebalo da se suši napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Ukoliko neko nosi kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmori od njih dok traje sezona polena. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen koji može da se donese spolja. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad krenu da svrbe. Nos može da se ispira fiziološkim rastvorom.

Lečenje

Kada je koncentracija alergena visoka, pacijentima se preporučuje da uzimaju lekove koji će smanjiti ili sprečiti alergijske reakcije organizma. Lekovi ne leče samu bolest, već samo njene manifestacije koje nastaju u kontaktu sa alergenom, tačnije, dovode samo do poboljšanja trenutnog stanja. Lek za potpuno izlečenje alergije ne postoji u klasičnoj medicini.

 

Komentari
Loading...