Generic filters
Exact matches only

Zaštitite se na vreme od vaginalnih infekcija-Saveti

Prepoznavanje simptoma vaginalnih infekcija pomoći će vam da se lakše izborite sa njima, kao i da se na pravi način zaštitite…

nnn

Genitalna kandidijaza predstavlja najčešći tip vaginalne infekcije kod žena reproduktivnog životnog doba i danas se ona smatra primarnom vaginalnom infekcijom. Bakterijska vaginoza (ranije označena kao nespecifični vaginitis) na drugom mestu je po učestalosti i predstavlja upornu vaginalnu infekciju.

Gotovo uvek nastaje kao posledica autoinfekcije, odnosno infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Najčešći razlozi su: prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, kortikosteroida, imunosupresiva, upotreba kontraceptivnih tableta, prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest…

Simptomi su pojačan beličasti sekret, intenzivan svrab i iritacija u predelu vagine i vulve. Sekret je beličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine i na vulvi prisutan je otok i crvenilo. Infekcija se vrlo lako dijagnostikuje na osnovu kliničke slike i/ili laboratorijskom (mikrobiološkom) analizom vaginalnog sekreta. Leči se antimikoticima u obliku vaginaleta, krema ili tableta.

Bakterijska vaginoza

Ovo je u osnovi poremećaj normalne bakterijske flore vagine, najčešće u vezi sa gubitkom protektivnog laktobacila koji normalno živi u vagini i prisutna je predominacija anaerobnih bakterija (Gardnerella vaginalis). Iako patogeneza i način prenošenja bakterijske vaginoze nisu u potpunosti poznati, danas je moguće gotovo kod svih pacijentkinja postaviti dijagnozu i sprovesti efikasnu terapiju. Manifestuje se postojanjem sivo-beličastog homogenog vaginalnog sekreta, neprijatnog mirisa, svraba i senzacije pečenja i bola. Karakterističan miris se često pojačava nakon intimnih odnosa i posle menstruacije. Bakterijska vaginoza se leči preparatima metronidazola koji se koriste lokalno (vaginaleta) ili kao tablete za oralnu primenu. U poslednje vreme zbog upornosti i čestih recidiva predlaže se lokalna terapija, oralni lek (metronidazol) i na kraju vaginalni probiotik koji služi za regulaciju (obnovu) vaginalne flore.

S obzirom na to da su kandidijaza i bakterijska vaginoza veoma uporne, potrebno je:

  •  Adekvatno lečenje lokalnim preparatima i sistemski u vidu tableta za oralnu primenu (antimikotici i antibiotici)
  • Kod vrlo upornih infekcija tragati za stanjima (bolesti) koja su sama po sebi doprinoseći faktori za nastanak infekcije. Lečiti ili sanirati osnovnu bolest (dijabetes) ili stanje (pad imuniteta).
  • Izbegavati vaginalna ispiranja, parfimisane higijenske proizvode, preparate za intimnu higijenu, tesnu odeću, sintetički veš, dnevne uloške. Sve ovo može da naruši ravnotežu vaginalne flore.
  • Nositi pamučni veš umesto veštačkih materijala, redovno održavati higijenu intimne regije naročito posle sporta ili treninga i izbegavati usku odeću.
  • Nakon lečenja infekcije obavezno uraditi kontrolne briseve radi utvrđivanja efikasnosti terapije.

Dermatoze

Nisu retki kontaktni dermatitisi, ekcemi i alergijske manifestacije u genitalnoj regiji. Promene se manifestuju najčešće na koži genitalne i analne regije u vidu svraba, otoka i crvenila. Uzrok ili provocirajući faktor mogu da budu razni preparati za intimnu higijenu, intimni pirsing, deterdženti i omekšivači za rublje, lateks u kondomima, sintetička odeća. Takve promene saniramo uz prethodnu konsultaciju sa dermatovenerologom.

Seksualno prenosive bolesti

Mnoge SPB mogu da uzrokuju vaginalnu iritaciju. Treba misliti na trihomonijazu, hlamidiju, mikoplazmu, ureplazmu i HPV infekciju (polne bradavice ili kondilome). Infekcija izazvana humanim papiloma virusom je najverovatnije najraširenija SPB (neki izvori navode da čak oko 70 odsto odraslih osoba biva inficirano u toku života), ali je najveći broj asimptomatski. Ukoliko se dijagnostikuje SPB, obično se leče oba partnera.

Da biste zaštitili sebe i druge od SPB:

  1.  Koristite kondom prilikom svakog intimnog odnosa
  2. Izbegavajte često menjanje partnera
  3. Ako mislite da ste zaraženi, izbegavajte seksualni kontakt i posetite lekara
  4. Ako dobijete simptome kao što su genitalni sekret, peckanje, neobičan bol ili osip, odmah konsultujte lekara i nemojte imati intimne odnose dok ne utvrdite da li ste zaraženi

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...