Zaštita kostiju

Bez obzira koliko se poslednjih godina govori o važnosti prevencije i lečenja osteoporoze, ova bolest i dalje zahvata sve više žena, ali i muškaraca. Osteoporoza je hronična bolest kostiju koja se često naziva i „tihom epidemijom 21. veka“, a karakteriše se smanjenjem gustine kostiju zbog čega one postaju porozne. Radi se zapravo o prekomernom gubitku kalcijuma iz koštanog tkiva. Naime, proces stvaranja i gubitka kosti je uobičajeni fiziološki proces koji se odvija tokom života. Ali, kada gubitak koštanog tkiva postane veći od njegovog stvaranja, dolazi do osteoporoze.

zdravlje

Znakovi koji mogu ukazivati na ovu bolest su bolovi u donjem delu leđa, gubitak na visini i pogrbljenost. Nekad se osteoporoza javlja, tj. otkriva vrlo dramatično – prelomom pršljena ili kuka. Prelomi su kod osteoporoze česti i tipično se javljaju nakon manjih trauma, a u kasnim fazama bolesti česti su bol, deformacije i slabost. Neki faktori rizika, poput ženskog pola ili starosti, ne mogu se sprečiti. Ali , mnogo je faktora na koje možemo uticati, a to su pre svega dovoljan unos kalcijuma, vitamina D i proteina, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola i kafe i povećanje fizičke aktivnosti.

Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D neophodan je za očuvanje gustine koštane mase. Kalcijum je najzastupljeniji mineral u telu; u organizmu ga ima više od kilogram, a čak 99% ukupnog kalcijuma nalazi se u kostima i zubima. Budući da se kod osteoporoze radi upravo o prekomernom gubitku kalcijuma iz kosti, unos kalcijuma može dosta da uspori razvoj ove bolesti. Vitamin D stimuliše asporpciju kalcijuma iz creva i tako povećava iskorištavanje unesenog kalcijuma.

Za čvrste i zdrave kosti Natural Wealth® ima ukusno rešenje. Kalcijum citrat u obliku šumećih tableta, prijatnog ukusa limuna, idealna je podrška zdravlju kostiju jer sadrži 600 mg kalcijuma u obliku kalcijum citrata koji se odlično iskorišćava u telu i 400 I.J. vitamina D koji podstiče apsorpciju kalcijuma iz digestivnog sistema i bolje iskorišćavanje u organizmu. Kalcijum citrat 600 mg + D 400 I.J. šumeće tablete preporučujemo kao prevenciju i dopunu lečenju osteoporoze i osteopenije, kod lomova i drugih povreda kostiju, sportistima za oporavak mišića nakon treninga i posebno ženama u predmenopauzi i postmenopauzi, trudnicama, dojiljama i starijim osobama. Šumeći Kalcijum citrat ne sadrži šećer pa je pogodan i za dijabetičare.

naturalwealth.rs

Komentari
Loading...