Zapaljenje sluznice nosa – Lečenje

Sluznica nosa ima brojne funkcije. Ona je odgovorna kako za kvalitet samog disanja tako i za kvalitet udahnutog vazduha.

kapi

U disajne puteve zajedno sa vazduhom udisanjem se unose i sitne čestice nečistoća kao i, alergeni i različiti mikroorganizmi (virusi i bakterije). Sva te čestice bivaju uhvaćene u sluzi koja se u disajnih putevima normalno proizvodi i zahvaljujući trepljastim ćelijama, kijanjem ili kašljanjem se izbacuju iz organizma, ili se progutaju. Prosečna brzina kojom se sluz na zdravoj sluznici pomera je oko 1 cm po satu, što znači da se sloj sluzi na zdravoj sluznici potpuno obnovi za oko deset sati.

Kada je sluznica nadražena, postoji upala, ili je oštećena na drugi način, njena funkcija se gubi, sluz postaje gusta u tolikoj meri da se ne može pokrenuti i eliminisati, pa udahnute nepoželjne čestice i uzročnici bolesti ostaju zarobljeni. Stvara je plodno tlo za razvoj komplikacija.

Sluznica nosa protkana je nervnim vlaknima, važnim u nastajanju refleksa kijanja i kašljanja kojim se sprečava ulaz stranih tela u donje disajne puteve. Sluznica nosa, zahvaljujući prisutnoj gustoj mreži kapilara, zagreva udahnuti vazduh i vlaži ga kako ne bi došlo do nadražaja ždrela, donjih disajnih puteva i bronhija. Ove funkcije može da obavlja samo zdrava sluznica. Kada se ona ošteti, sve njene funkcije slabe, pa samim tim slabi i prva linija odbrane organizma.

Sluznica je jako dobro prokrvljena. Prehlada, iritacija i zapaljenje uzrokuju povećano stvaranje sluzi koja je često gušća. Nos postaje zapušen što uslovljava disanje na usta. Dolazi do iritacije ždrela i isušenosti sluznice nosa odnosno nastaje suvi rinitis. Krastice u nosu, svrab, kijanje i otežano disanje su osnovne odlike suvog rinitisa. Sluznica nosa može postati suva i pod uticajem suvog i hladnog vazduha, duvanskog dima, poremećene hormonske ravnoteže ali i usled boravka u klimatizovanim prostorijama, automobilima ili avionima. Udisanje zagađenog vazduha takođe utiče na zdravlje sluznice nosa.

Kapi i sprejevi za zapušen nos

Kada postoji zapaljenje sluznice nosa, bez obzira da li uzrok infekcija ili alergija savetuje se upotreba dekongestivnih preparata za nos. Pod njihovim uticajem, ponovo se uspostavlja prohodnost disajnih puteva i sprečavaju komplikacije. U apotekama postoji širok asortiman ovih proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta.

Svi manje više deluju na isti način i za sve je zajedničko da se ne smeju upotrebljavati duže od 3 do 5 dana u kontinuitetu. Kod nekih osoba usled upotrebe dekongestiva, sluznica nosa može biti jako suva, što je nepoželjna pojava. Savetuje se upotreba dekongestiva koji pored komponente koja je zadužena za otpušavanje nosa, sadrže i komponentu za vlaženje sluznice (hijaluronska kiselina).

Rastvori morske soli

Sigurno nećete pogrešiti i ako za vlaženje sluznice koristite preparate na bazi rastvora morske soli. Mogu se primeniti u obliku kapi ili sprejeva i to kao izotonični i hipertonični rastvori. Izotonične rastvore mogu primenjivati i deca i odrasli.

Namenjeni su toaleti nosa, razređivanju gustog sekreta, što pomaže njegovu eliminaciju i uklanjanje nečistoća iz nosnih i sinusnih šupljina. Hipertonični rastvori imaju veći sadržaj mineralnih soli i, osim u toaleti nosa vrlo su efikasni u slučajevima kada je nosna sluznica otečena i nosni hodnici neprohodni. Prednost u odnosu na klasične dekongestivne preparate je što ne uzrokuju isušenost sluznice i upotreba nije ograničena na 3 do 5 dana.

Savet za zdravo disanje:

Nos redovno izduvavajte i to naizmenično jednu pa drugu nosnicu. Istovremenim izduvavanjem obe nosnice, postoji mogćnost da se sluz potisne prema ušima. Izbegavajte pregrejane prostorije kao i one u kojima se puši.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...