Žalfija i njena mnogobrojna lekovita svojstva

Žalfija i po najstrožim kriterijumima, može slobodno da ponese titulu najlekovitije biljke na svetu.

999

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis od pamtiveka se koristi za lečenje gotovo svake bolesti.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično delovanje, ali ne samo to… Smiruje, osvežava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i deluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala. Zbog svog jakog antiseptičkog delovanja, koristi se u lečenju afti, neprijatnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grguljajte čaj od žalfije.

Žalfija deluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu creva i želudca. Povoljno deluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, deluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze. Žalfija pomaže radu bubrega i sprečava nastanak edema.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...