Generic filters
Exact matches only

Začinska mlevena paprika- „Benefiti za organizam“

Začinska mlevena paprika može blagotvorno da deluje na organizam.

Popravlja ukus mnogim jelima od mesa i povrća, bogata je antioksidantima, vitaminima i mineralima, a naučnici godinama istražuju zdravstvene benefite konzumiranja začinske paprike. Ovo su rezultati dosadašnjih istraživanja.

Puna je hranljivih materija

Kašika začinske paprike sadrži svega 19 kalorija, ali zato ima dva grama vlakana, 19 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, 13 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina E, devet odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina B6 i osam odsto preporučene dnevne vrednosti gvožđa.

Ovaj začin takođe sadrži i brojne antioksidante koji se bore protiv oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima. Oštećenje slobodnih radikala povezano je sa hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca, ali i rak.

Pomaže u očuvanju vida

Paprika sadrži nekoliko hranljivih sastojaka koji povoljno utiču na vid, uključujući beta-karoten, vitamin E, lutein i zeaksantin.

Može da ublaži upale

Određene sorte paprike, posebno ako su ljute, sadrže jedinjenje kapsaicin. Smatra se da se kapsaicin vezuje za receptore na našim nervnim ćelijama kako bi smanjio upalne procese i bol.

Ipak, naučnici se ograđuju da je potrebno više studija koje bi dokazale ovu tezu.

Povoljno utiče na nivo holesterola

Crveni kapsantin, karotenoid koji se nalazi u paprikama, može da podigne nivo takozvanog dobrog holesterola, što je povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti

Ima antikancerogeni efekat

Brojna jedinjenja u paprikama mogu da budu dobri saveznici u prevenciji teških oboljenja.

Neki karotenoidi, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin borci su protiv oksidativnog stresa za koji se smatra da povećava rizik od određenih vrsta karcinoma.

Može da poboljša kontrolu šećera u krvi

Kapsaicin u paprici može da utiče na gene uključene u kontrolu šećera u krvi i da inhibira enzime koji razgrađuju šećer u krvi.

Takođe može i da poboljša osetljivost na insulin.

U četvoronedeljnoj studiji u kojoj su učestvovale 42 trudnice sa dijabetesom, uzimanje dnevnog dodatka kapsaicina od pet miligrama značajno je smanjilo nivo šećera u krvi posle obroka u poređenju sa placebom.

Druga četvoronedeljna studija u kojoj je učestvovalo 36 odraslih ispitanika pokazala je da ishrana u koju je uključena čili paprika značajno smanjuje nivo insulina posle obroka u poređenju sa ishranom bez čili paprike. Niži nivoi insulina obično ukazuju na bolju kontrolu šećera u krvi.

Važna je za zdravu krv

Paprika je bogata gvožđem i vitaminom E, mikronutrijentima neophodnim za zdravu krv.

Gvožđe je ključni deo hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomaže prenos kiseonika, dok je vitamin E potreban za stvaranje zdravih membrana za ove ćelije.

Zato nedostatak bilo kog od ovih elemenata može da utiče na smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, što može da izazove anemiju.

Studija u kojoj je učestvovalo 200 mladih žena pokazala je da je nizak unos gvožđa povezan sa skoro šest puta povećanim rizikom od anemije u poređenju sa adekvatnim unosom.

Studije na životinjama sugerišu da je vitamin E veoma efikasan u popravljanju oštećenja crvenih krvnih zrnaca i da nedostatak ovog vitamina može da dovede do anemije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...