Generic filters
Exact matches only

Začin koji čuva krvne sudove,stabilizuje šećer u krvi i uništava bakterije

Cimet je zbog mirisa i arome cenjen začin, ali treba znati da cimet ima i mnoga lekovita delovanja na naš organizam. Cimet ima snažno antibakterijsko i antigljivično delovanje te nudi mnoge prednosti za ljudsko telo.

ss

Cimet (Laurus cinnamomum) se dobija iz kore zimzelenog drveta koje u egzotičnim područjima u proseku naraste između 20 i 30 metara. Ljudi ga odavno uzgajaju, a njegova terapijska svojstva bila su poznata i mnogim drevnim civilizacijama.

Eterična ulja kore imaju tri važne lekovite aktivne komponente: cinnamaldehyde, cinnamyl acetat i cinnamyl alkohol. Pored već spomenutog cimet deluje protiv zgrušavanja krvi, ima antimikrobno delovanje te stabilizirajući učinak na nivo šećera u krvi.

Cimet je dobar protiv ugrušaka

Zgrušavanje krvnih pločica je normalan proces koji sprečava krvarenje, ali problem nastaje ako se trombociti preterano nakupljaju. Cinnamaldehyde iz cimeta sprečava zgrušavanja ograničavanjem isporuka masnih kiselina iz trombocitne membrane, pod nazivom arahidonske kiseline, koje izazivaju upale. Osim toga, cimet ima sposobnost kod smanjivanja upalnih procesa.

Protiv mikroorganizama – prirodni konzervans

Antimikrobno delovanje je takođe snažno. Može sprečiti nastanak i razmnožavanje bakterija, kvasca i gljivica. Neki testovi su pokazali da je u mnogim slučajevima cimet bio učinkovitiji u zaustavljanju širenja kvasca nego lek flukonazol. Na temelju istraživanja koje je objavljeno u avgustu 2003. u časopisu International Journal of Food Microbiology, navedeni su  razlozi da se cimet može koristiti kao legitimnu alternativu konzervansima u hrani. Istraživanje je pokazalo da samo nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta u tri grama supe od šargarepe sprečava razvoj patogena Bacillus cereus u trajanju od najmanje 60 dana.

Cimet stabilizuje nivo šećera u krvi

Sposobnost cimeta da normalizuje nivo šećera u krvi može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 jer pospešuje pozitivan odgovor na inzulin. Samo pola kašičice cimeta svaki dan, u proseku smanjuje  šećer u krvi za 20 posto. Nakon prestanka uzimanja cimeta na dnevnoj bazi, nivo šećera u krvi odmah se podiže.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...