Začin fantastičan za različite zdravstvene probleme

Ono što je možda manje poznato jeste da je majoran začinska biljka koja ima brojna lekovita svojstva.

tt

Pomaže bolje varenje, otklanja žgaravicu, omogućuje normalan rad creva. Efikasna je u borbi sa slobodnim radikalima, što je jako važno u suzbijanju nekih bolesti. Na prvom mestu to su kardiovaskularna, ali i cerebrovaskularna oboljenja. Osim toga biljka pomažekod kijavice, sezonskih prehlada i nazeba kada se koristi kao čaj ili eterično ulje.

Ova fenomenalna začinska biljka kod nas se još sreće pod imenima: pitomi majoran, mravinac ili mažuran. Njen latinski naziv je Organum majorana. U našim krajevima ova jednogodišnja kultura ne raste samoniklo. Pripada porodici usnatica – Laminacea!

Naročito je cenjen majoran čaj protiv svih vrsta nazeba i problema sa probavom.

Lekovita svojstva ove začinske biljke

Majoran začinska biljka je vrlo lekovita i korisna po zdravlje. Najviše se koristi njen nadzemni deo, mleven i sušen. U svom sastavu sadrži dragocena eterična ulja, vitamin C, tanine i nezaobilazne gorke materije. Prijatnog je mirisa, poboljšava apetit, a upotrebljava se za smirenje nerava i protiv bolova u želucu.

Osim toga poznato je kako se majoran čaj koristi kod astme, katara disajnih organa i svih oblika kašlja i kijavice. On će u veoma kratkom roku smiriti pomenute tegobu. To svakako nije sve pomoći će kod upale upale nosne i usne šupljine i jezika.

Uz ispijanje lekovitog napitka preporučuju se inhalacije i mirišljave kupke od pomenute biljke. Njegovo delovanje je višestruko pomaže kod iščašenja, uganuća zglobova, reume i gihta. Preporučljivo je za ovu namenu koristiti obloge od majorana. Osim toga ublažiće bolne menstruacije, očistiti želudac i pluća, pojačati cirkulaciju u ekstremitetima. Kod alergija i polenske kijavice preporučuje se korišćenje tampona koji se prethodno natapa u majoran čaj. Stavlja se u svaku nozdrvu ponaosob i već nakon nekoliko dana doći će do poboljšanja.

Eterično ulje majorana upotrebljava se u industriji mesnih prerađevina već dugi niz godina.

Koristi ovog začina u kuhinji

Ova začinska biljka se često, za razliku od sličnog origana, kombinuje i sa drugim začinima. Sa timjanom čini odličnu kombinaciju za jela od iznutrica (džigerica). Dok se a bobicama kleke koristi se u mesnim i jelima od divljači. Samog ga koristimo u čorbama i varivima, umacima, jelima od živine, krompira, u paštetama. Fino doziran majoran začin koristimo u jelima od ribe. Slaže se dobro i sa bosiljkom i ruzmarinom.

Koristi se i svež, tada je aromatičniji i pikantniji, a jelima se dodaje list na kraju kuvanja, jer dužim kuvanjem gubi aromu. Možemo ga koristiti i sušen – tada upotrebljavamo celu biljku sa stabljikom i cvetom. Sušena biljka se dodaje odmah na početku kuvanja. Ovaj začin trebaju koristiti svi oni koji imaju probleme sa varenjem i tkz. lenjim crevima. Neprijatnu tegobu ćete brzo eliminisati, samo nemojte preterati sa doziranjem. Uvek ga dodavajte na samom kraju u jela, naročito kod pripremanja mesa. Slobodno ga možete kombinovati sa drugim biljkama poput timijana i kleke naročito kod pripremanja divljači.

Recept za čaj od majorana

Fitoterapeuti širom sveta preporučuju upravo majoran čaj kod prehlada, kijavica i respiratornih tegoba. Čak se u prošlosti preporučivao kod astme i drugih ozbiljnih oboljenja.

Priprema:

1-2 kašičice majorana prelijte sa 2,5 dl tek ključale vode, pustite malo nek odstoji, najviše 5 minuta. Nakon toga napitak trebate procediti. Pijte ga lagano i odmereno, u manjim gutljajima, najviše do 2 šolje dnevno.

Istim čajem može se lečiti i polenska groznica, kijavica i upala nosne šupljine. Nos se najpre treba isprati spolja i iznutra, natopi se vata sa čajem i nju stavljamo u nos, dok se spolja oblažu obloge od majorana.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...