Generic filters
Exact matches only

Zacelite rane uz ove savete

Evo šta možete da uradite da ubrzate proces zaceljivanja rana.

wound 106374 960 720

Starenje i dijabetes, recimo, usporavaju zarastanje rana, ali ukoliko to nije slučaj, a posekotina koju napravite neoprezno baratajući kuhinjskim nožem zarasta danima, evo šta možete da uradite da ubrzate zaceljivanje povrede.

Vodite računa o ishrani

Generalno, trebalo bi da se trudite da se hranite zdravo i da unosite namirnice koje sadrže proteine, masti, ugljene hidrate i vlakna u preporučenim količinama. Ali, pošto zarastanje rana zahteva specifčne nutrijente, lekari preporučuju da kad ste povređeni u ishranu uključite više namirnica koje su dobri izvori proteina, vitamina A i C i cinka.

Proteine ćete dobiti iz mesa i mlečnih proizvoda, na primer, jedite više voća i povrća zbog vitamina, a dobri izvori cinka su pasulj i orašasti plodovi, između ostalog.

Budite fizički aktivni

Istraživanja sugerišu da vežbanje može da ubrza proces zarastanja rana. Jedno od mogućih objašnjnenja je činjenica da fizička aktivnost podstiče aktivnost imunog sistema. Pojačana cirkulacija krvi takođe može da ublaži zapaljenske procese koji se javljaju kad je tkivo kože oštećeno.

„Vežbanje podiže nivo kortizola“, kaže dr Čarls Emeri sa Univerziteta u Ohaju, vođa istraživačkog tima koji je proučavao uticaj redovne fizičke aktivnosti na zarastanje rana kod odraslih osoba koje vežbaju redovno.

Koristite flastere

Flasteri su definitivno od koristi kad su u pitanju manje povrede. Prvo, sprečavaju da se dodatno povredimo, bilo slučajno, bilo zato što ćemo ako je ranica otvorena sve vreme nešto „čačkati“ okolo.

Uz to, flasteri sprečeavaju preterano isušivanje povređenog mesta. Iako rana treba da se suši, preterano suva koža na mestu povrede samo će produžiti oporavak.

Nemojte da pušite

Eto još jednog dobrog razloga da ostavite cigarete, naročito ako ste skloni povredama. Ako ste pušač, rane će zarastati sporije iz više razloga, i to ne samo sitne povrede kao posekotine i slično, već i one nakon operacija na primer.

„Dokumentovani efekti toksina koje sadrže cigarete, naročito nikotina, ugljen-dioksida i hidrogen cijanida, značajno usporavaju oporavak posle operacija, na više načina, uključujući i sporije zarastanje rane“, kaže dr Pol Silverstin.

Ograničite unos alkohola

Kao i pušenje, i alkohol će produžiti proces oporavka. Prema studiji iz 2014, konzumacija alkohola snižava broj belih krvnih zrnaca, kao i proteina u krvi koji su važni za zarastanje rana.

Uz to, ako se povredite dok ste pod uticajem alkohola, viši je i rizik da ćete zakačiti neku bakterijsku infekciju koja će vam dodatno zakomplikovati život, prosto zato što nećete biti dovoljno skoncentrisani da povedete računa da se rana ne zagadi.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...