Za zdravija stopala

Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmeriti razvoj stopala. Cipelice treba ostaviti za period kada dete prohoda. Ali, neka i tada dete što više hoda bosonogo i jača stopala.

stopala

Sva deca se rađaju s ravnim stopalima i to nije razlog za brigu. Ipak, ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji treba rešavati. Da ne bi do toga došlo, iskoristite lepo vreme i pustite dete da se šeta bosih nogu.

Evo još nekoliko saveta i vežbi koje će pomoći da se stopala vašeg deteta razviju kako treba.

Jačanje muskulature stopala:

– podstičite dete da bosonogo što češće hoda po prirodnim podlogama (trava, zemlja)
– podstičite dete na sportske aktivnosti
– sprečite razvoj pretilosti
– vežbajte detetovu ravnotežu (hodanje po užetu ili gredi)
– neka dete vežba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima
– jedna od korisnih vežbi je hod na prstima, na petama, te po vanjskoj strani stopala

Vežbe

Dete sedi na stolici, a stopala su na podu. Zamolite dete da palcem leve noge dotakne koleno desne noge i da spušta levu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Zamenite nogu. Vežbu ponovite po pet puta sa svakom nogom.
Igrajte se igre „noć-dan“, ali igru upotpunite sa dva zadatka. Svaki put kad je potrebno čučnuti, pripazite da se pete ne odižu od podloge, a kada treba ostati u vazduhu, neka se podigne na prste.
Neka dete održava ravnotežu stojeći na većoj ili manjoj lopti. Svo vreme ga pridržavajte i pazite da se ne povredi.

Obuća

Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama treba ostaviti tek kada dete prohoda. Ali, i tada se trudite da dete što više hoda boso i tako ojačava stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte detetu tako što ćete mu obući čarape s gumenim pojačanjima na tabanima koja će sprečiti klizanje.

 

 

 

Komentari
Loading...