Za zdrav sendvič koji će dete rado pojesti, trebaju vam samo četiri sastojka!

Engleski aristokrata Džon Montag, četvrti Erl od Sendviča (Sandwich) voleo je u krčmi da igra karte a da bi mogao da ih drži dok jede, naručivao je meso umotano u hleb. Gosti krčme su počeli da poručuju: “Isto kao i Lord Sandvič!”, povećavajući popularnost novog kulinarskog izuma koji će se meteorskom brzinom proširiti po svetu. Sendvič je svojevrsna brza hrana ali može biti i pravi gastronomski delikates. Sendvič za doručak, ručak, večeru ili užinu, može da varira od zdravog i ukusnog do “nutritivne kataklizme”.


Kako napraviti zdrav sendvič?
Ovakav sendvič deca neretko ocenjuju sa “bljak”, jer ne sadrži beli hleb, kečap, majonez, niti salamu. Za njega su potrebne četiri namirnice: hleb, namaz, povrće i neki protein.

Hleb
Ako ste voljni da sami napravite hleb dobićete puno na hranljivosti sendviča. Kada kupujete hleb, dobar izbor je onaj od integralnih žitarica, eventualno sa dodatkom zdravih masnoća kao što su semenke ili orašasto voće. Ukoliko kupujete one hlebove koji su upakovani, neka imaju što manje sastojaka u sebi. Pod ovim “sastojcima” najčešće se podrazumevaju pojačivači ukusa, stabilizatori ili elementi koji produžavaju svežinu. Ako deca insistiraju na belom hlebu, povedite više računa o ostalim sastojcima sendviča. Ukoliko sami želite da napravite hleb od belog brašna, obogatite ga mekinjama i semenkama.

Namaz
Da bismo izbegli da sendvič bude suv, treba povesti računa o namazu. Premda znamo šta deca obično žele, to često zbog njihovog zdravlja izbegavamo. Umesto kečapa, u parče hleba može da se utrlja paradajz i doda malo maslinovog ulja (ovo je španska varijanta). Ako hleb namažemo kajmakom, dobijamo srpsku varijantu. Danas na tržištu postoje razne varijante namaza od mahunarki, semenki ili orašastog voća koje se još nisu uvukle u naše domove. Po jednom istraživanju, izgnječen avokado na hlebu je najbolja vrsta namaza koja obezbeđuje izvesnu količinu biljnih vlakana ali i dobrih masnoća. Ovo kod nas nije uobičajeno a ni cena nije svima pristupačna. Ako možete, vredi probati.


Proteini
Namazali smo hleb i potom moramo povesti računa o vrsti proteina koju stavljamo u sendvič. Pošto sendvičom često zamenjujemo čitav obrok, poželjnije je u njega staviti parče mesa umesto masnih mesnih prerađevina, ponekad prepunih nezdravih dodataka. Uobičajeno je da se u sendvič stavlja piletina ili ćuretina. Najnovija istraživanja ipak navode da je najzdraviji izbor govedina. Ukoliko vam je ostalo parče mesa od prethodnog obroka, možete ga slobodno tanko iseći i staviti na hleb. Ako imate vremena, ispecite na malo ulja parče mesa koje ste prethodno posolili i pobiberili. Sendvič će isto tako biti dobar i ako u njega stavite parče mladog sira.

Povrće
Pošto je ovo priprema zdravog obroka, on ne može da se zamisli bez povrća. Premda je izrendana šargarepa, cvekla ili keleraba u sendviču kod nas neuobičajeni izbor, sasvim sigurno je ukusan i zdrav. Ako niste za eksperimentisanje, isecite na kolutove krastavac, paradajz, luk. Možda vam je jednostavnije napuniti sendvič listovima zelene salate, rukole ili drugih zelenih jestivih listova.
Ne zaboravite da sendvič poklopite drugim parčetom hleba i da ga sa uživanjem pojedete. Prijatno!

Srodni članci:

 

Žena/Blic

Komentari
Loading...