Generic filters
Exact matches only

Za sve ovo što može da leči ovo ulje sigurno niste čuli!

Ulje bergamota  ima zapaženo dejstvo u lečenju raznih poremećaja i sprečavanja bolesti.

iu

I to samo ako se jednostavno utrlja nekoliko kapi pod nos.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava i sposobnosti uništavanja mikroorganizama, dodaje se i radi uklanjanja neprijatnih mirisa nastalih u proizvodnji preparata u kozmetici.

Naširoko je poznato dejstvo ovog ulja i njegova upotreba „pokriva“ širok spisak poremećaja i smetnji.

Ulje bergamota ima širok spektar dejstava praktično na ceo organizam. Ipak, neki od njih se izdvajaju i čine ovo ulje izuzetno korisnim kod specifičnih stanja i oboljenja.

Antidepresivno dejstvo

Mnoga istraživanja dokazala su da svakodnevno korišćenje ovog ulja čini pogodnim kod lečenja depresije. Pretpostavlja se da je razlog ubrzavanje krvotoka, čemu ovo ulje potpomaže, pa je i organizam svežiji, ima više energije i samopouzdanja.

Regulacija lučenja hormona

Budući da deluje na krvotok, bergamovo ulje pomaže sekreciju žlezdi, regulišući nivo hormona i lučenje u toku dana. Na taj način utiče na niz bolesti izazvanih poremećajem žlezda, od dijabetesa do visokog krvnog pritiska.

Lečenje infekcija

Logično je da svojim antibakterijskim dejstvom ulje bergamota smanjuje infekcije u organizmu, poput infekcija urinarnog trakta, dugoročnih upala i oboljenja creva. Na sličan način deluje i na smirivanje kašlja, smanjujući nivo bakterija i virusa koji ga izazivaju.

Lečenje akni

Budući da smanjuje infekcije, ovo ulje će pomoći u čišćenju lica, kako neki kažu, praktično odmah po korišćenju. Isto tako, dugoročno korišćenje ulja prečišćava pore i tako smanjuje nivo sebuma koji stvara nove akne.

Smanjuje stres i bol

Svojim smirujućim dejstvom ulje bergamota smanjuje svakodnevni stres, a blagotvorno deluje i kod bolova nakon povreda. Odličan je kod glavobolja ili bolova u stomaku, gde je dovoljno koristiti ga za masiranje i već nakon nekoliko trenutaka bol je smiren.

Lečenje stomačnih problema

Stomačnih problema ima puno i njihovi uzroci su različiti, ali ako kažemo da ulje bergamota deluje i na bakterije i viruse i smanjuje bol, ujedno pospešujući lučenje želudačnih sokova, onda je jasno da ono može sprečiti i smanjiti razne bolesti i poremećaje u stomaku, ujedno i smanjiti težinu. Poznato je da takođe uništava i gliste i parazite.

Smanjuje paradontozu

Kao i kod prethodnih, ulje bergamota uništava parazite koji izazivaju infekcije u usnoj duplji, dugoročno smanujući uzročnike paradontoze i karijesa. Isto tako, ono potpomaže regeneraciji tkiva, pa se i uznapredovala bolest može zaustaviti i delimično regenerisati.

Upotreba

Ulje bergamota se najčešće upotrebljava tako što se 2-3 kapi utrljaju pod nos, na slepoočnice, stomak ili na nekom drugom delu tela gde se želi dejstvo. Nije poznato da izaziva probleme kada se dodaje u hranu, ali ukoliko primetite da vam smeta, prestanite sa konzumiranjem. Budući da snižava pritisak, imajte to u vidu ako inače imate nizak pritisak.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...