Kako izbeći krivljenje kičme

Sedenje, podizanje tereta, ali i pogrešno izvođenje vežbi može rezultirati bolom u leđima
kič

Gotovo da nema čoveka koji se ne žali na bolove u leđima. Kako biste ih se rešili i izbegli krivljenje kičme, neophodno je raditi vežbe za taj deo tela. Ako ne redovno, onda bar povremeno.
Fitnes instruktor Milan Lazović  kaže da, ako pri podizanju tereta ne savijate kolena, možete izazvati dugoročne bolove u kičmenom i krsnom delu leđa.

– Ništa manje problema ne donosi sedeći položaj za pisaćim stolom. Dok sedimo, mišići leđa se izdužuju, ramena povijaju napred, a zadnja loža se skraćuje, pa trbušni mišići postaju slabi – navodi Lazović i dodaje da se na taj način postiže mišićni disbalans, koji može rezultirati krivljenjem kičme.

Prema njegovim rečima, i pogrešne tehnike izvođenja vežbi mogu dovesti do problema.
– Tako dolazi do nepotrebnog naprezanja leđa. Iz tog razloga pre početka treninga treba uraditi vežbe za zagrevanje i istezanje mišića – naveo je Lazović.

  • Kao oslonac za ovu vežbu možete iskoristi stolicu. Pažljivo se oslonite na nju i podignite jednu nogu, potom se spustite i podignite kao da radite čučnjeve. Vežbu radite do 30 sekundi.
  • Spustite se u položaj za sklek. Jednu nogu savijte u kolenu i radite klasičan sklek. Vežbu radite oko 30 sekundi, pa izmenite položaj nogu.
  • Za ovu vežbu upotrebite elastičnu traku. Zgazite je jednom nogom. Pokreti ruku koje bi potom trebalo da napravite identični su onima dok plivate. Vežbu radite od 30 do 60 sekundi.

 

Autor: Jelena Rafailović

 

 

Komentari
Loading...