Za ove zdravstvene probleme, nažalost, nikad niste premladi

Mislite da ste premladi zamarati se nekim zdravstvenim problemima? Razmislite opet, jer ovo je lista stanja koja vas mogu pogoditi u bilo kojoj dobi.

omlk

1. Gubitak čvrstoće kostiju

Svaka žena do 18 godine razvije 90 posto koštane mase. Nakon 30., svake godine gubimo oko 1 posto mase – i to u idealnim uslovima. Osteoporoza i osteopatija su preteče niske koštane mase. Zato  je važno održavati je , a to se najbolje čini namirnicama bogatim kalcijumom poput mleka, kelja, badema, brokolija,  jogurta, sira. Žene od 19 do 50 godina trebaju hiljadu miligrama kalcijuma dnevno. Takođe, preporučuje se vežbanje, prestanak pušenja i izbegavanje alkohola.

2. Hipertenzija

Visok krvni pritisak definitivno počinje u mlađoj dobi. Neka vam je sistolički pritisak (gornji broj) ispod 120 (od 120 do 139 smatra se pre-hipertenzijom), a vaš dijastolički pritisak (donji broj), neka bude ispod 80. Merite pritisak na nadlaktici leve ruke dok sedite ili ga proveravajte u apotekama.

3. Srčane bolesti

Srčane bolesti najčešći su uzrok smrtnosti među ženama. Dobra je vest da rizične faktore poput pušenja, visokog pritiska, holesterola, dijabetesa, težine i fizičke aktivnosti – možete držati pod kontrolom.

4. Dijabetes

Žene s gestacijskim dijabetesom imaju veće šanse da razviju dijabetes tipa 2 kasnije u životu. Redovno testirajte vrednost  šećera u krvi.

Visok krvni pritisak, holesterol i gojaznost opasna su kombinacija (poznata kao metabolički sindrom) i može biti preteča dijabetesu. Pazite na težinu i redovno vežbajte.

5. Artritis

Ne ignorišite bolove. Reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja najčešće pogađa zglobove na prstima, počinje uticati na ljude mlađe od 25 godina. Ako stalno imate natečene i bolne zglobove, potražite pomoć lekara. Ignorisanje simptoma dovest će do trajnih oštećenja koja nećete moći izlečiti.

6. Rak

Čak i ako nemate članove porodice koji su oboleli, imate mogućnost dobiti ga. Redovno obavljajte dostupne rutinske preglede poput mamografije i Papa-testa. Smanjite rizik raka kože, koji pogađa sve dobne skupine, nanoseći zaštitnu kremu protiv sunca – čak i zimi.

7. Alzheimerova bolest

Trenutno se veruje kako promene na mozgu povezane s tom bolešću počinju dvadeset do trideset godina pre pojave prvih simptoma. Najbolji način da smanjite rizik je da vežbate. Tako ćete poboljšati protok krvi i podstaćii proizvodnju hormona koji povoljno utiču na nervne ćelije.

8. Moždani udar

Kada mladi ljudi imaju moždani udar, to je obično nasledni problem. Ali kontracepcijske pilule i pušenje povećavaju rizik. Pilule povećavaju rizik od krvnih ugrušaka, a pušenje sužava krvne žile.

9. Psihičke bolesti

Izloženost lošim iskustvima u detinjstvu, poput fizičkog i psihičkog zlostavljanja, razvoda roditelja ili slučaja zavisnosti u porodici – mogu izazvati kasnije probleme poput teskobe, depresije ili zavisnosti. Prošlost ne možete izbrisati, ali uz stručnu pomoć možete izaći iz začaranog kruga. Trebate znati da ako imate sklonost poremećaju raspoloženja, stanje će se u kasnijim godinama samo pogoršavati.

Komentari
Loading...