Generic filters
Exact matches only

Za doručak potrebno je jesti jaja, posebno žumance

Početak septembra je period kada se studenti i deca školskog uzrasta vraćaju u klupe i odmori se završavaju. Kakav doručak je najbolje pripremiti u ovom periodu godine za kvalitetan početak dana otkriva ruski dijetolog i kandidatkinja medicinskih nauka Elena Solomatina.

 

Prve nedelje posle dugog odmora su najteže za organizam kome je potrebna pomoć, uverena je lekarka. Prema njenim rečima, kako bi nervni sistem imao kvalitetan radni ritam on se može stimulisati pravilnim doručkom.

Za doručak je potrebno unositi B vitamine, koji se nalaze u ražanom hlebu i kašama od celog zrna pšenice. Ovi vitamini su doping za nervni sistem, jer se bez njih ne mogu pokrenuti metabolički procesi”, pojasnila je dijetolog.

Solomatina je navela da su jela, koja sadrže B vitamine, pogodna za doručak i odraslih i dece.

Pored toga, važno je da se ujutro koriste proizvodi koji će pomoći mozgu da se “probudi” i stimulisati njegove kognitivne funkcije.

“Pre svega, potrebno je jesti jaja, posebno žumance. Reč je o tome da žumance sadrži holin, koji je prethodnik acetilholina. Acetilholin omogućava protok signala među neuronima. Odnosno, on je odgovaran za pauzu u periodu kada smo nešto pomislili i izgovorili i pomaže da se pronađe potrebna reč i određena definicija”, objasnila je dijetolog i zaključila da su jaja za doručak najbolji izbor.

Foto Pixabay
Autor/Izvor Sputnik
Komentari
Loading...