Vulvodinija- Simptomi i lečenje

Vulvodinija je prilično dugotrajan osećaj nelagodnosti u vagini, kog prate bolovi, svrabež i osećaj pečenja.

ooo

Iako je intenzitet bolova kod svake žene različit, ipak je najčešći simptom vulvodinije osećaj snažnog pečenja na i u genitalijama.
Bol varira od žene do žene, kako po mestu koje boli tako i po trajanju. Pojava vulvodinije može uticati na ženin seksualni život, ali i na njeno svakodnevno funkcioniranje. Vulvodiniju su stručnjaci istražili vrlo malo jer se javlja prilično retko. To je i razlog zbog kog za nju na tržištu nema primerenog leka.

Uzrok vulvodinije

Razlozi pojave vulvodinije još nisu dobro poznati, a stručnjaci su uvereni kako je prouzrokuju razne bolesti i povrede vagine ili njihove posledice. Čest uzrok je iritacija spoljnih delova polnog organa žene, gljivično oboljenje, alergija ili grčenje mišića. U nekim slučajevima vulvodiniju može uzrokovati i prisutnost kristala oksalata u urinu. Za sada nije poznato da je vulvodinija polno prenosiva, ali za sada stručnjaci ni u to nisu sto posto sigurni. U slučaju vulvodinije koža vagine će biti crvena i otečena, a za potvrdu dijagnoze ginekolog će morati isključiti gljivična oboljenja, genitalni herpes i bakterijske infekcije. Tek nakon što budu isključena spomenuta bolesna stanja, lekar će posumnjati na vulvodiniju.

Lečenje vulvodinije

Kako trenutno na tržištu ne postoje nikakvi lekovi protiv vulvodinije, znači da nijedna terapija ne može dati pouzdane rezultate. Direktor Univerzitetskog Mičigenskog centra za vaginalne bolesti dr. Hope K. Haefner kaže kako su najbolji standardni oblici zdravstvene higijene. Neka žena za higijenu obolele vagine ne koristi sapun, neka nosi pamučne gaćice i upotrebljava lubrikante na bazi vode.

Ujedno preporučuje gel za hlađenje, koji će ublažiti bolove. Naravno, bolove možete ublažiti i tabletama. Na iznenađenje obolelih u takvom slučaju lekar neće prepisati aspirine, već antidepresive. U ovom slučaju njihova svrha nije da utiču na osećanja već olakšavanje nesnosnih vaginalnih bolova. Vulvodinija se može lečiti operativnim zahvatom, što se preporučuje onim ženama koje vulvodiniju osećaju na ulazu u vaginu, a koji ne reaguju na ostale metode lečenja. Takvim zahvatom odstranjuje se obolelo tkivo.

Saveti za očuvanje vagine

Iako u današnjem svetu reč seksepil često podrazumeva donji veš izrađen od sintetičkih materijala, važno je da žena zna da se pobrine za svoje intimne delove izborom primerenog donjeg veša. Često je upravo neprimeren materijal, od kog su izrađene gaćice, uzrok nadraženosti ili upale. Ženama stručnjaci uvek iznova preporučuju kupovinu pamučnog donjeg veša, pri čemu je takođe vrlo važno nošenje potkošulje, jer ona ženama greje donje delove leđa i stomaka.

Primerenim izborom donjeg veša žene preventivno mogu izbeći prejako belo pranje, upalu vagine i bolove u donjem delu stomaka. Svojoj bi vagini mogle povremeno priuštiti i kupku od kamilice. Priredićete je tako što ćete osušeni cvet od kamilice na nekoliko minuta umočiti u vruću vodu, procediti i vodu upotrebiti za umivanje vagine i njene okoline. Spomenuta se kupka takođe preporučuje kod pojave upale ili gljivičnog oboljenja.

Za pranje vagine uvek upotrebljavajte sapun neutralne PH vrednosti, ili onaj posebno napravljen za njegu intimnih delova tela. Ni u kom slučaju nije preporučljivo sapun unositi u unutrašnjost vagine, a ako biste je ipak isprale, za to koristite samo običnu mlaku vodu.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...