Generic filters
Exact matches only

Vrste dermatitisa i sve o njima!

Važno je znati vrste dermatitisa, zato što je to jedno od najčešćih kožnih oboljenja. Koliko je zastupljen, govori i činjenica da ga mogu dobiti tek rođene bebe. Borba sa dermatitisom nije laka. Važno je lepo ih klasifikovati, kako bi se odredila adekvatna terapija za svaku od vrsta.

Dermatitis se manifestuje kao mestimično suva i upaljenja koža. Često je i iseperutana, svrbi i zateže, tako da postoji česta potreba za češanjem. Nekada je zahvaćena veća površina, a nekada pojedinačni, manji delovi.

Uzrok nastanka dermatitisa ne može se konkretno naći. To je nekada stres, a nekada pad imuniteta, nezdrav način života. Manifestuje se kao crvenilo i suvoća kože, a može biti praćen čak i otocima.

Prati ga smanjeno samopouzdanje, zbog vidljivih promena na koži.

Šta nije dermatitis?

Često se jedno kožno oboljenje meša sa dermatitisom. To je psorijaza. Ovo nije bakterijsko i gljivično oboljenje. Ona se tiče slabije ćelijske regeneracije unutar kože. Zahvaćeni su i krvni sudovi i dublji delovi epidermisa.

Izazivaju je faktori kao što je infekcija, stres, pojedini lekovi, a može biti i nasledna. Ima dosta vrste psorijaze, o kojima ćemo nekom drugom prilikom. Istraživanja pokazuju da 3 % stanovništva ima psorijazu, mada je taj broj poslednjih decenija u porastu.

Leči se emolijentima i kortikosteroidima. Ovim drugim u kraćem vremenskom periodu jer mogu izazvati dodatne probleme u organizmu. Ovo nije vrsta dermatitisa, a često ih mešaju, zbog sličnosti promena na koži.

Poznate vrste dermatitisa

Ima dosta vrsta koje su poznate, a mi ćemo se pozabaviti najvažnijima, kako biste shvatiti kako izgledaju, kako nastaju i na koji način ih se možemo rešiti.

Kontaktni dermatitis kod odraslih

Ova poznata vrsta dermatitisa prvenstveno pogađa odrasle, ali može ponekad biti i i dečji problem. Odrasli su meta jer ovaj problem uzrokuje kontakt, što vidimo iz naziva, sa nekim alergenima iz spoljašnje sredine. To su uglavnom hemikalije, poput deterdženata, boja, kiselina.

Jasno je da mora doći do dodira sa hemikalijama, međutim, može se pojaviti i samo na blizinu ovih hemikalija, ako za to postoji predispozicija. Zovu ga i alergijski dermatitis, upravo zbog određenih vrsta alergija koje se javljaju.

Najčešće ga ima na rukama, konkretno šakama, zbog kontakta, ali može biti i na licu, čak i na nogama. Leči se kremama, glukokortikoidima, kao i lekovima, prvenstveno prednizonom.

Atopijski dermatitis kod dece

Ni kod ove vrste dermatitisa ne možemo biti isključivi, pošto se javlja i kod odraslih i kod dece, Ipak, deca su izloženija. Do njega dolazi zbog narušavanja zaštitne barijere kože. Naziv “atopijski” objedinjuje oboljenja kao što su astma i rinitis, takozvane atopijske bolesti.

Ima sličnosti sa kontaktnim dermatitisom, jer je posledica kontakta sa alergenima, ali ovog puta ona može biti i nasledna. Zato je i zastupljen kod male dece. Izazivaju ga i osetljivost na alkohol, neke vrste namirnica, grinje, polen, duvanski dim, tkanine poput vune i najlona.

Pojavljuje se na licu, obrazi, čelo, a može biti na temenu i na potiljku. Prevoji, kao što su kolena, laktovi, prevoj iza ušnih školjki, takođe mogu biti zahvaćeni ovom vrstom dermatitisa. Veoma svrbi, tera na češanje, a onda može biti i povreda, krvarenja. Nekada delovi gde ima atopijskog dermatitisa mogu i da oteknu. Sve ovo naročito zabrinjava roditelje kada se javi kod dece.

Možemo se lečiti kremom protiv atopijskog dermatitisa, pre svega nekom emolijentnom. Hidrokortizol i kortikosteroidi su poželjni, u kraćem periodu. Omega 6 masne kiseline su takođe preporučljive.

Seboreični dermatitis u kosi

Čuli ste za seboreju? Ona nastaje usled pojave seboroičnog dermatitisa na koži glave. Kako ima lojnih žlezda u kosi, to je pojava ove vrste dermatitisa uslovljena viškom sebuma. Ponekad su gljivice koje egzistiraju na koži glave takođe zaslužne za pojavu seboreje.

Potiljak, rubovi kose i teme su najčešće zahvaćeni, ali može se pojaviti na bilo kom delu glave. Najefikasnije se leči nekim dobrim šamponom protiv gljivica, koji se uspešno bori sa viškom masnoće, ali i sa peruti, koji je vidljiva posledica seboroičnog dermatitisa.

 dermatitisa
Pixabay

Dishidrotični dermatitis kod žena

Ova vrsta dermatitisa je uglavnom nastaje kao posledica kontakta sa vodom. Dishidroza ekcem, tako ga zovu.  Mogu je imati i muškarci i žene koji se bave poslovima gde su ruke pokvašene. Dakle, javlja se na šakama.

Ne mora samo voda biti uzrok, već i unutrašnji uzroci, kao što je stres. Za razliku od prethodnih vrsta koje odlikuje suvoća, ovaj dermatitis se pojavljuje u obliku plikova koji pucaju, tada koža svrbi. Onda se opet regeneriše, pa opet puca. Koža je u tim suvim periodima poput krljušti, vrlo gruba.

Ono što može pomoći, to je izbegavanje dodira sa uzročnikom, to jest vodom. Naravno, to nije uvek lako. Jedan od načina su i rukavice, koje se mogu nositi prilikom, recimo, pranja sudova. Ima prirodnih lekova, kao što je žuti noćurak, a i fototerapija može biti od velike koristi.

Neurodermatitis od hrane

Neurodermatitis se manifestuje na koži u obliku plikova i promena koje jako svrbe. Mogu se javiti na rukama, nogama i vratu. Može ih biti i na dečjoj koži i na koži odraslih. Tačan uzrok nije poznat, ali konstantna potreba za češanjem može mnogo da poremeti kvalitet života. Sklonije su mu osobe koje pate od alergija, ekcema, psorijaze ili bilo kojih iritacija kože.

Kreme su takođe jedna od opcija, pre svega one sa kortikosteroidima.

Perioralni dermatitis na usnama

Oko usana, a onda čak i oko očiju, nosa, na čelu, može se javiti vrsta dermatitisa poznata kao perioralni dermatitis. Naziv potiče od blizine usana. Uzrok nastanka ovog ekcema, koji jako podseća na herpes, pre svega se nalazi u lekovima.

Naime, zbog nekih drugih kožnih problema koristimo steroidne medicinske masti i kreme. Najčešće zbog bubuljica. Ako se pojavi neka vrsta osetljivosti ili ako se ove kreme koriste u nekom baš dugom periodu, onda se može pojaviti perioralni dermatitis.

Podjednako je zastupljen i kod žena i kod muškaraca. Kada se ukloni uzročnk, ova vrsta dermatitisa ne napreduje. Posledice u vidu promena na licu se nakon određenog vremena gube i više nema problema. Ne bi trebalo da bude povratka.

Dermatitis herpetiformis usled celijaklije

Celijakija predstavlja osetljivost na gluten. Usled ovog oboljenja, ali i oboljenje štitne žlezde i gastritisa., pojavljuju se crvene promene na koži. Najšeće obrve na licu, ali i kolena i butine mogu biti zahvaćeni. Te promene, pored toka što su crvene, svrbljive su.

Prilikom češanja, one pucaju, nekada i krvare. Lečenje pomenutih bolesti je jedan od načina kako se možete boriti protiv herpetiformisa. Ipak, ima mnogo medicinskih krema i masti kojima se može reagovati, pre svega kako bi se dovelo do olakšanja i kako ne bi dolazilo do pucanja kože.

Fotodermatitis od sunca

Sunce je izvor života i jedna od glavnih pokretačkih snaga, ali poslednjih decenija i jedan od velikih problema. Oštećenja ozonskog omotača doprinela su da sunce bude veoma opasno po kožu. Opekotine su česte, ali i jedna vrsta dermatitisa poznatija kao fotodermatitis.

Manifestuje se u vidu crnih mrlja, ponekad i opekotina koje svrbe. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, a nisu retke ni na licu. Ono što se odmah treba prekinuti, to je izlaganje suncu. Čak ni boravak na suncu uz SPF kreme nije preporučljiv – isključivo hladovina i adekvatna odeća za sunčane dane. Kada nema uzročnika, trebalo bi da je gotov i problem sa fotodermatitisom.

Nummular dermatitis trajni

Ova vrsta dermatitisa je dugotrajni problem. Može potrajati i po nekoliko godina. Uglavnom se javlja na telu, ređe po licu. Pripisuje se stresu, odnosno, nekim unutrašnjim uzrocima. Kako se javi, tako sam od sebe može i nestati.

Česti su plikovi koji pucaju i iza kojih ostaje suva i gruba koža. Ono što se preporučuje dok su problemi aktuelni, to je emolijentna krema. Ona ima zadatak da omekšava grube delove i da čini situaciju podnošljivijom. Sa omekšavanjem, dolazi i do otklanjanja svraba.

Veliki broj ekcema, pa i ovaj, ne mogu se tek tako otkloniti, koliko god se trudili. Najbolje je uklanjati unutrašnje uzroke.

Statis dermatitis kod starijih

Ova vrsta poznata je i kao gravitational dermatitis. Uzrokuje ga loša periferna cirkulacija. Zato je zastupljen kod onih ljudi koji imaju problema sa venama. Budući da smo upoznati sa svim ovim informacijama, nije teško zaključiti da ga imaju uglavnom stariji ljudi.

Javlja se i kod mlađih koji se bave statičnim poslovima, onima koji iziskuju dosta stajanja ili sedenja. Njima veoma često i vene stradaju iz istog razloga. Kreme koje hlade ovde mogu biti od velike pomoći, budući da je koža od ovog ekcema upaljena. Kreme na bazi aloja vere su odličan izbor kada želite da umirite kožu. Prijaće i proširenim venama.

Da rezimiramo…

Većinu dermatitisa odlikuje suva koža, koža sa plikovima ili koža koja svrbi. Crvenilo je takođe redovni pratilac. Nema pravila kada i kome će se pojaviti, oni sa genetskom predispozicijom su u goroj situacijii.

Veoma su česta pojava. Sporadično se u nekom periodu života javljaju i moguće je izboriti se sa njima uz pravu terapiju i odgovarajuće kreme, pažljivo probranih sastojaka. Naravno, konsultacija sa lekarom ne bi trebalo da izostane.

Foto Pixabay Pixabay
Autor/Izvor Avokado
Komentari
Loading...