Generic filters
Exact matches only

Voće sa malim i velikim procentom šećera (VIDEO)

Bitno je da znate koje je voće s najviše i najmanje šećera ukoliko imate neke zdravstvene probleme.

Leto nam donosi izobilje primamljivog voća, a ponekad ljudi izgube meru kada se dohvate neke voćke. Ipak, osobe koje imaju problem s šećerom u krvi moraju da znaju koje voće ima visok šećer i kako da ga konzumiraju. To se odnosi i na osobe koje vode računa o liniji.

Voće s najviše šećera

Jabuke

Jedna cela jabuka sadrži 19 grama šećera, a šolja nezaslađenog soka od jabuke ima 24 g šećera. Ovo je važan podatak ako ste dijabetičar.

Grožđe

Šolja grožđa ima oko 23 g šećera. Maksimalna količina je pola šolje. Takođe, grožđe možete zamrznuti i koristiti u smutijima, šejkovima i ovsenim pahuljicama.

Trešnje

Jedna šolja trešanja ima oko 18 g šećera i lako ćete izgubiti pojam koliko ste ih pojeli. Dakle, pre nego što sjednete da jedete trešnje, sipajte ih u šolju i neka to bude dnevna količina.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine ima oko 17 g šećera. Ako pokušavate da smanjite količinu šećera, nemojte je celu pojesti. Stavite samo nekoliko kriški u nemasni jogurt ili u šejk.

Lubenica

Jedna kriška lubenice srednje veličine ima 17 grama šećera. Lubenica je puna vode i ima posebne minerale zvane elektroliti koji su upravo ono što je potrebno telu tokom leta. Naime, znojenjem se gube elektroliti. Dnevna količina je dve kriške lubenice.

Smokve

Smokve su bogate hranljivim materijama, ali i šećerom. U samo 100 g svežih smokava nalazi se 16 g šećera. Ukoliko ne želite da nabacite kilograme nemojte jesti više od dve smokve dnevno.

Banane

Banane su izvor energije. Jedna banana srednje veličine ima 14 grama šećera. Možete da isečete pola banane u jutarnjim pahuljicama ili da je pojedete sa sendvičom s kikirikijem.

Breskve

Ovo slatko voće koje je simbol leta sadrži oko 13 grama šećera i zato je pažljivo planirajte u svojim obrocima.

Voće s najmanje šećera

Avokado

Jedan celi avokado ima samo 1,33 g šećera. Možete ga staviti u salatu, namazati na tost ili ga koristiti u smutiju. Ali, iako ima malo šećera, avokado ima visok sadržaj kalorija.

Maline

Jedna šolja malina sadrži svega 5 grama šećera. Doduše, bogata je ugljenim hidratima što znači da će vas držati sitim neko vreme.

Kupine

Kupine spadaju u kategoriju voća sa mnogo hranljivih vrednosti. Jedna šolja kupina sadrži sedam grama šećera.

Papaja

Jedna kriška papaje ima oko šest grama šećera. Možete uživati tako što ćete iscediti malo limete i posipati malo morske soli. Možete je dodati u jogurt.

Foto pexels
Komentari
Loading...