Generic filters
Exact matches only

Voće koje čuva vaše zdravlje

Kajsije su voće koje obiluje vlaknima, mineralima i snažnim antioksidansima koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.

photo 1560797516 c37d011000e6

Prepune su vitamina A, C i B, karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji čuvaju vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Regulišu krvni pritisak, a zbog visokog procenta vlakana blagotvorno deluju na varenje i sprečavaju opstipaciju.

Kajsije podstiču odbrambeni mehanizam, te štite od infekcije. Zbog prisustva kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožđa održavaju zdravlje kostiju i jačaju ih. Zato bi žene trebalo češće da ih konzumiraju u menopauzi jer mogu da spreče osteoporozu.

Zahvaljujući vitaminu A koje sadrži smatraju se i u najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja kože i zuba.
Ako se jede pre obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Dokazano je da smanjuju rizik od raka, te produžavaju životni vek. Od davnina je poznato da su stanovnici doline Hunza doživeli duboku starost jer su grickali orahe i suve kajsije.

S obzirom na to da sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, poboljšavaju funkcije mozga. Takođe, lutein koji se nalazi u kajsijama štiti mrežnjaču. Odličan su saveznik i vitke linije jer ne goje, te se toplo preporučuju osobama koje žele da izgbue kilograme.

Sprečavaju srčane bolesti, obnavljaju oštećena tkiva i snižavaju nivo lošeg holesterola.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...