Generic filters
Exact matches only

VITAMINI B- Korišćenje je veoma važno za pravilno funkcionisanje organizma

ŠTA SVAKODNEVNO KORIŠĆENJE VITAMINA B RADI VAŠEM TELU? Iznenadićete se!

Vitamini B su esencijalni hranljivi sastojci, koji su rastvorljivi u vodi, tako da se moraju dopunjavati svaki dan.

Postoji osam vitamina B: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folat, folna kiselina) i B12 (kobalamin).

– Svaki od vitamina B ima različite funkcije u vašem telu i za vaše zdravlje – kaže Rosana Suterbi i dodaje:

– Pomažu u funkcionisanju nervnog sistema tako što oblažu nervne ćelije, kako bi mogle da funkcionišu kako treba. Pomažu vam da koristite energiju iz hrane. Neki od njih vam pomažu da apsorbujete druge vitamine. Pomažu vam u varenju i tonusu mišića. Oni stvaraju crvena krvna zrnca koji transportuju kiseonik kroz vaš krvotok do vaših organa.

Evo šta se dešava kada svakodnevno uzimate vitamine B:

1. B9 i trudnoća

B9 je veoma važan za zdravu trudnoću.

– Odbor za hranu i ishranu pri Nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine, preporučuje da sve žene u reproduktivnom dobu, uzimaju 400 mikrograma folne kiseline dnevno – kaže dr Saterbi.

– Tokom trudnoće, potrebno vam je 600 do 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno. Folat je neophodan za zdrav razvoj bebinog mozga i kičmenog stuba. Dobijanje dovoljno ovog vitamina pre i tokom trudnoće. pomaže u sprečavanju određenih vrsta abnormalnosti pri porođaju.

2. Tiamin i energija

Tiamin je ključan u pretvaranju energije za telo iz hranljivih materija.

– Kao i drugi vitamini B-kompleksa, tiamin se ponekad naziva „antistresnim“ vitaminom, jer može ojačati imuni sistem i poboljšati sposobnost tela da izdrži stresne uslove – navodi Mount Sinai Health.

– Nazvan je B1 jer je bio prvi otkriven vitamin B. Tiamin se nalazi i u biljkama i u životinjama i igra ključnu ulogu u određenim metaboličkim reakcijama. Vašem telu je potreban da formira adenozin trifosfat (ATP), koji svaka ćelija tela koristi za energiju.

3. B12 i krvne ćelije

B12 je važan za nervnu funkciju, funkciju mozga i još mnogo toga.

– Vitamin B12, ili kobalamin, se prirodno nalazi u životinjskoj hrani. Takođe se može dodati u hranu ili suplemente. Vitamin B12 je potreban za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNK. Takođe je ključni igrač u funkciji i razvoju mozga i nervne ćelije – navodi „Harvard T.H. Chan of Public Health“.

vitamin b
Unsplash

4. B7 i metabolizam

B7 je važan za zdrav metabolizam.

– Mnogi sistemi imaju koristi od biotina, uključujući kožu, nerve, digestivni trakt, metabolizam i ćelije – kaže dr Šeri Ros, akušer/ginekolog i stručnjak za zdravlje žena u Zdravstvenom centru „Providence Saint John“ u Santa Monici, Kalifornija.

– Biotin je potreban za formiranje masnih kiselina i glukoze, koji se koriste kao energija u našem telu.

5. B5 i energija

B5 pomaže u pretvaranju hrane u energiju.

– Pantotenska kiselina se obično koristi u kombinaciji sa drugim vitaminima B u obliku formulacije kompleksa vitamina B – kaže dr Ros.

– Pantotenska kiselina se koristi u lečenju i prevenciji kožnih reakcija, usled terapije zračenjem.

Ostale zdravstvene prednosti pantotenske kiseline koje su predložene, ali nisu naučno dokazane uključuju poboljšanje simptoma povezanih sa artritisom, atletskim performansama, kožnim problemima, alkoholizmom, alergije, gubitak kose, astma, srčani problemi, sindrom karpalnog tunela, poremećaji pluća, oštećenje nerava, kolitis, infekcije oka, konvulzije, poremećaji bubrega, perut, depresija, problemi sa dijabetesom, imunološka funkcija, glavobolja, hiperaktivnost, nizak krvni pritisak, nesanica, razdražljivost, multipla skleroza, mišićna distrofija i grčevi u mišićima.

Foto Unsplash Unsplash
Autor/Izvor Informer.rs
Komentari
Loading...