Vitamin F

Vitaminima F nazivamo grupu supstanci koje su suštinske i neophodne za život, jer njih naš organizam ne može sam da stvori. Reč je o supstanci od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline. On igra glavnu ulogu u stvaranju odbrambene ravnoteže.

F

Našem organizmu dnevno je potrebno 10 do 20 grama ovog vitamina. Ta količina nalazi se, na primer, u dve i po supene kašike suncokretovog ulja hladno ceđenog  . Nažalost, ova količina je retko kad zadovoljena.

Poluzasićene masne kiseline u kojima se nalaze vitamin F koncentrišu se u semenu biljki uljarica: suncokretu, lanu, pamuku, maku, itd. Ulje isceđeno iz ovog semena sadrži 50 do 70 posto kiselina u kojima se nalazi vitamin F.

Nedostatak vitamina F prouzrokuje gubitak vode zbog isparavanja i javlja se preterana žeđ. Davanjem potrebne količine vitamina F žeđ nestaje. Ako se vaša koža peruta i na njoj ne klizi ruka, nedostaje joj vitamin F.

Izbacite te vrste masnih materija, zamenite ih u vašim jelima suncokretovim uljem koje je hladno ceđeno  i koje je bogato vitaminom F.

Hronični nedostatak vitamina F u organizmu povod je još i za pojavu bolesti krvnih sudova (arterioskleroza, flebitis, odnosno upala vena, tromboza, infarkt miokarda), poremećaja jetre i hroničnih bolesti organa za varenje (dijareja i zatvor), za smanjenje otpornosti na viruse i bakterije.

Komentari
Loading...