Vitamin E ne pomaže da se smanji rizik od raka i srčanih obolenja

Posle četvorostrukog bajpasa, Džim Hil je počeo da razmišlja kako da smanji opasnost od novih srčanih problema. Čuo je da bi rešenje mogao da bude vitamin E, koji bi takođe mogao da smanji rizik obolevanja od raka.

sss

“Razgovarao sam sa kardiologom i bio sam znatiželjan u pogledu vitamina E. O tome ne postoje istraživanja, ali lekar mi je rekao da neće da škodi”, kaže Hil. Međutim, novo istraživanje objavljeno u “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da vitamin E zaista može da škodi ljudima kao što je Džim – koji imaju više od 55 godina, srčane probleme, dijabetes ili neke druge rizične faktore za kardiovaskularna obolenja.

“Kod ljudi sa visokim rizikom, vitamin E ne sprečava kardiovaskularna obolenja, tačnije srčane bolesti i udar i ne sprečava kancer. Štoviše, zapazili smo povećanu opasnost od srčanog udara, tako da postoji mogućnost da vitamin E šteti ljudima koji ga uzimaju”, kaže doktorka Eva Lon, sa Mekmasterovog univerziteta u Ontariju, koja je zajedno sa istraživačima iz Sjedinjenih Država i još 13 zemalja, učestvovala u istraživanju vitamina E.

Naučnici su pratili zdravlje više od devet hiljada visoko rizičnih pacijenata, kod pojedinih čak desetak godina. Upoređivali su one koji su unosili 400 jedinica vitamina E dnevno, sa onima koji su primali placebo. Rezultati kod onih koji su uzimali vitamin, bili su dramatični. Doktor Lon kaže da je zapaženo da se kod 40 posto njih povećala opasnost da će biti primljeni u bolnicu zbog srčanog udara, tako da lekari i pacijenti – kako je rekla – treba da preispitaju vitamin E.

“Često se kaže da nešto što možda i nema neku korist, neće da šteti. Međutim, naše istraživanje pokazuje da ta pretpostavka ne mora uvek da bude tačna”, kaže Eva Lon. Džim Hil je učestvovao u tom istraživanju i laknulo mu je kada je kasnije saznao da je dobijao placebo, a ne vitamin E. On sada uzima lekove za srce i kaže da će se pridržavati  saveta lekara – koji ne obuhvataju i vitamin E.

Komentari
Loading...