Generic filters
Exact matches only

Vitamin D spečava razvoj hroničnih bolesti! VIDEO

Postoji nekoliko istraživanja koja sugeriraju da vitamin D može imati preventivno dejstvo na razvoj nekih hroničnih bolesti.

Međutim, potrebno je još više istraživanja da bi se potvrdilo kako vitamin D zaista deluje u sprečavanju razvoja ovih bolesti.

Vitamin D se često vezuje za zdrave kosti, jer pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum.

Međutim, naučnici su otkrili da ovaj vitamin ima i druge funkcije u organizmu, uključujući regulaciju funkcije ćelija i podršku funkciji srca, pluća, bubrega, nervnog sistema i drugih organa.

Istraživanja takođe pokazuju da niski nivoi vitamina D povećavaju rizik od razvoja nekih hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, hipertenziju, multiplu sklerozu, upalne bolesti i neke vrste raka.

Međutim, još uvek nije jasno da li su niski nivoi vitamina D uzrok ovih bolesti ili samo povećavaju rizik za njihov razvoj.

Ukupno, potrebno je još više istraživanja kako bi se potvrdila uloga vitamina D u sprečavanju razvoja hroničnih bolesti i kako bi se odredile optimalne doze ovog vitamina koje su potrebne za zdravlje.

U međuvremenu, preporučuje se da se unosi dovoljne količine vitamina D putem hrane i sunčeve svetlosti, kao i da se uzimaju dodatci ako je potrebno, uz savet stručnjaka za ishranu ili lekara.

Vitamin D pruža izvesnu zaštitu od dijabetesa

Tri  klinička ispitivanja navode da su suplementi vitamina D umereno efikasni u suzbijanju rizika od predijabetesa koji može biti jaka predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2.

Smatra se da suplementi vitamin D mogu smanjiti za 15 odsto rizik od pojave dijabetesa.

– Prilično je jasno da kod osoba koje imaju jaku podlogu za dijabetes, vitamin D  može u umerenoj meri  biti zaštita od bolesti – kaže dr Anastassios Pittas sa Tufts Medical Center u

Može li vitamin D da obezbedi potpunu zaštitu?

Nije još do kraja jasno, koje su optimalne doze vitamina D za osobe sa predijabetesom.

Stručnjaci navode da suplementi vitamina D nikako ne mogu biti kompletna zamena za zdrav način života zasnovan na zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

– Ne želimo da neko shvati, da je dovoljno da uzme vitamin D i da će biti kompletno zaštićen – navodi – dr Pittas.

 

Foto FreePik
Komentari
Loading...