Generic filters
Exact matches only

Vitamin B12 i njegov nedostatak može naštetiti mentalnom zdravlju i čak izazvati paranoju

Vitamin B12 je ključan za mnoge telesne funkcije – od metabolizma našeg organizma do funkcionisanja nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Ako naše telo ne dobija dovoljno vitamina B12, to može izazvati mnoge poremećaje i bolesti.

 

Uobičajeni uzroci nedostatka su biološki, zbog oblika anemije, ili prehrambeni, zbog veganske ili vegetarijanske ishrane.

Važno je prepoznati rane znakove upozorenja na nedostatak, jer nedostatak može izazvati trajnu i nepopravljivu štetu ako se ne leči.

 

Za razliku od drugih nedostataka vitamina, nedostatak B12 često se manifestuje u naglim ili postepenim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti, što ponekad dovodi do ozbiljnih simptoma, kao što je paranoja, koji zahtevaju hitno lečenje. Istraživanja pokazuju da su ovi neuropatski simptomi češći kod starijih ljudi, ali mogu uticati na osobe svih uzrasta.

Vrućina pogoršava simptome, kako si možete pomoći?

 

Tri rana znaka nedostatka vitamina B12

Iako postoji više fizičkih simptoma nedostatka B12, istraživanja pokazuju da je najčešći razlog zbog kojeg pacijent dolazi kod lekara neurološki i/ili psihijatrijski.

Među najčešćim neurološkim simptomima je parestezija, stanje u kojem se u različitim delovima tela razvijaju peckajući, bodljikavi ili svrbuci osećaji.

To se može osetiti kao trnci, koji su obično posledica problema sa protokom krvi, ali je u ovom slučaju manifestacija problema vašeg nervnog sistema.

 

Ljudi sa nedostatkom B12 mogu takođe doživeti ataksiju, pri čemu počinju da im opadaju finiji govor i motoričke sposobnosti.

Pacijenti će to primetiti kada pišu, pokušavaju da održe ravnotežu ili ako im govor postane nejasan.

Ako ovi simptomi nisu povezani sa drugim stanjem, to može biti ključni znak da vaše telo više ne prerađuje vitamin B12.

 

Drugi i najviše zabrinjavajući znak nedostatka B12 je nešto što naučnici nazivaju delirijumom.

To je pad vaših viših kognitivnih funkcija, koji je posledica zaustavljanja ključnih procesa u mozgu bez potrebnog B12.

Ovaj delirijum se može manifestovati kao paranoične misli o progonu, neorganizovani misaoni obrasci ili slušne i vizuelne halucinacije.

Ako primetite neki od ovih simptoma, obratite se svom lekaru. Iako su ovi simptomi ozbiljni, mogu se lako izlečiti injekcijom, ako se otkriju rano.

vitamin b12
FreePik

Drugi simptomi nedostatka vitamina B12:

– brzo disanje ili kratak dah

– glavobolje

probavne smetnje

– gubitak apetita

– palpitacije

– problemi sa vidom

– osećaj slabosti ili umora

– dijareja

– bolan ili crven jezik, ponekad sa čirevima u ustima

– problemi sa pamćenjem, razumevanjem i rasuđivanjem

 

Ako vas brine da možda imate nedostatak vitamina B12, posavetujte se sa svojim lekarom koji će vas poslati na krvni test. Lečenje obično uključuje seriju injekcija B12.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...