Generic filters
Exact matches only

Visoke temperature narušavaju san a ovi saveti će vam pomoći da ga sačuvate

Nebitno da li je u pitanju loša ventilacija, kvar na klima uređaju ili do vaše spavaće sobe jednostavno ne dopire dovoljna količina svežeg vazduha, velika je verovatnoća da se ovih dana prevrćete po krevetu.

Prema stručnjacima, idealna temperatura za dobar noćni san je između 15 i 19 °C. Međutim, to nije uvek tako lako postići tokom leta. Ipak, imamo rešenje.

Razmislite o upotrebi ventilatora

Ako vaša spavaća soba nema klima uređaj, ventilator neće biti adekvatna zamena, ali kad su vrućine velike, napraviće promenu u temperaturi. Nemojte ga staviti odmah pored kreveta. Postavite ga ispod otvorenog prozora okrenutog ka napolju kako bi uklanjao vruć vazduh iz spavaće sobe.

Nabavite memorijsku penu

Kvalitetan naddušek dizajniran da vas rashladi idealan je za spavanje tokom letnih vrućina. Zapravo, kupovina jednog takvog može biti delotvornija od zamene dušek. Tako održavate telesnu temperaturu nižom tokom toplijih meseci, a tokom hladnijih meseci vam je toplije.

Spavajte bez pokrivača

Nema razloga da koristite ćebe ili tople pokrivače. Ako ne možete da spavate bez pokrivača, birajte što laganiji.

Odbacite teške pidžame

Spavanje tokom letnih vrućina može biti olakšano ukoliko izaberete laganiju potkošulju umesto pidžame.

Sklonite mobilni telefon i isključite lampe

Kad je veoma vruće, i gašenje svetla, laptopa i uklanjanje telefona i te kako pomaže. Dakle, punite uređaje izvan spavaće sobe i isključite sve što možete.

Češće se tuširajte

Tuširajte se mlakom (ne hladnom) vodom neposredno pre spavanja kako biste spustili telesnu temperaturu. Nekima prija da spavaju s mokrom kosom, ali, naravno, nije nužno.

Spavajte u prizemlju

Ako živite u porodičnoj kući pa je vaša spavaća soba na spratu, a u sobi se vam je poprilično zagušljivo, pokušajte da spavate u prizemlju. Spustite roletne kako vas (pre)rano ujutro ne bi probudilo sunce.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...