Generic filters
Exact matches only

Visok pritisak se reguliše uz ove namirnice

Stručnjaci izdavajaju sledeće namirnice, i ističu da bi trebalo da ih redovno konzumirate ako imate problema sa povišenim pritiskom, i ako ste zdravi, a želite da smanjite rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Citrusi

Limun, pomorandža i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide.

Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Losos

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Semenke bundeve

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska.

U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Pasulj i sočivo

Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistacije

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistacije. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...